blog | werkgroep caraïbische letteren

Chinezen schetsen Suriname bekendheid in

door Donovan Mijnals

Paramaribo – In de pure sereniteit die van de omgeving rond het Fort Zeelandia uitgaat, zit An Bin te schilderen. Het kunstwerk bevindt zich nog in de beginstaat, maar zal ongetwijfeld de historische contouren waartussen hij zit uitbeelden.

De kunstenaar vertoeft op aangeven van de Chinese Ambassade samen met een collega in Suriname om middels kunst het land bekender te maken in China. In Suriname werd via directeur Stanley Sidoel van Cultuur contact gemaakt met schilder Rinaldo Klas, die de twee buitenlanders zou bijstaan tijdens hun verblijf in Suriname. “Veel Chinezen kennen Suriname niet. Sommigen weten niet eens van het bestaan van het land af en daar willen we verandering in brengen”, meldt An Bin.

Expositie
Haperend en met geanimeerde armbewegingen maakt hij zich in het Engels verstaanbaar. De goedlachse artiest verbaast zich over de vele tradities, de rijke historie en cultuur van Suriname, die hij zoveel als mogelijk zal uitbeelden voor zijn volk. “Bij mijn terugkomst in China volgt er een expositie in Beijing met de werken die we gedurende drie weken hier gemaakt hebben”, belooft hij. Maar An Bin wil het niet bij de expositie laten. Hij trekt met ietwat verhulde trots een prentenboek tevoorschijn. Afgezien van kleurpotloden tekeningen die hij van verschillende mensen heeft gemaakt, heeft de kunstschilder ook hele pagina’s volgeschreven. “En dat wil ik allemaal in een catalogus plaatsen. Dan zal China Suriname vanuit mijn ogen kunnen bekijken.”


Belevingswereld
Voor de professor aan de Chinese Kunst Academie van Hang Zhou waren vooral de verschillen tussen kunstenaars in Suriname en China opvallend. “Het is hier allemaal veel kleurrijker.” Toch is dat volgens hem best begrijpelijk. “De kunstenaars daar schilderen vanuit hun belevingswereld. Je ziet daar niet zoveel zon en het stikt er van de wolkenkrabbers.” Maar daarbovenop is met inkt schilderen een ingeburgerd gebruik in China.

Stuwmeer
De schilders hebben zich niet beperkt tot Paramaribo om een beeld van Suriname uit het penseel te schudden. “We zijn onder meer naar Para en het Brokopondo stuwmeer geweest. Dat laatste was prachtig om vast te leggen met de bomen die uit het water steken.” An Bin hoopt dat er meer van dit soort projecten komen. Hij meent dat het goed zou zijn als ook Surinamers de kans krijgen in China rond te lopen en die cultuur en leefwijze in kunst uitdrukken.

[uit de Ware Tijd, 24/08/2012]

1 comment to “Chinezen schetsen Suriname bekendheid in”

  • I like the paintings of An Bin, chinese artist. Are they for sale?

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter