blog | werkgroep caraïbische letteren

Chocoladetranen

Suriname in Mondiaal Literair

met Karin Amatmoekrim, Antoine de Kom en met Ineke Jungschleger over Edgar Cairo

Op de valreep van 2010 verscheen Voor mij ben je hier, verhalen van de jongste generatie Surinaamse schrijvers. Steeds meer auteurs met Suriname in hun genen eisen hun plek op in letterenland. ‘De laatste tien jaar zijn er in de Surinaamse literatuur meer prozadebuten verschenen dan in de twee eeuwen daarvoor.’ In gesprekken met de gasten blikt Peter de Rijk terug en kijkt vooruit.

.

Karin Amatmoekrim is met drie romans in de afgelopen zes jaar een van de grote literaire beloftes van Nederland. Ze groeide op in IJmuiden, zat in Velsen Zuid op het gymnasium en studeerde aan de Universiteit van Amsterdam af op De Etniciteit in de Surinaamse Literatuur. Haar tweede roman Wanneer wij samen zijn gaat over (een Javaanse familie uit) Suriname. Haar meest recente verhaal, Gods trucje, is geïnspireerd op de bekende Surinaamse nationalist Anton de Kom.

Antoine de Kom is medicus en was als psychiater onder meer verbonden aan het Pieter Baan Centrum. Daarnaast is hij een virtuoos en geprezen dichter. De titels van zijn bundels Tropen, De kilte in Brasilia, Zebrahoeven en Chocoladetranen maken duidelijk dat hij zich in de poëzie vooral Caraïbisch voelt. Antoine de Kom is de kleinzoon van Anton de Kom, over wie ruim een jaar geleden een indrukwekkende biografie verscheen.

In 1979 verscheen voor het eerst een column van een ‘meerculturenschrijver’ in een Nederlandse krant. Geruchtmakend, niet alleen onder lezers maar ook binnen de redactie van de krant. Ineke Jungschleger is de verantwoordelijke redacteur die Edgar Cairo tot columnist van de Volkskrant maakte. Edgar Cairo, overleden in 2000, wordt gezien als de meest opzienbarende schrijver uit de Surinaamse literatuur tot nu.

Film

Vertoning van een video-opname van Edgar Cairo die zijn column “Is not toe ieeeeet!” leest en aandacht voor de komende documentaire Edgar Cairo: “Ik ga dood om jullie hoofd” van Cindy Kerseborn die later dit jaar in filmhuizen wordt uitgebracht.

Talkshow met schrijvers

Mondiaal Literair is een samenwerking tussen MCH en Uitgeverij In de Knipscheer. De maandelijkse schrijversavonden van Mondiaal Literair worden thematisch samengesteld, zoveel mogelijk naar aanleiding van recent bij Nederlandse uitgeverijen te verschijnen boeken, die inhoudelijk grenzeloos zijn. Uitgever Franc Knipscheer is de host van de avond. De interviews worden gehouden door Peter de Rijk.

Woensdag 9 februari 2011 20.00 uur
Zaal open: 19.30 uur
Locatie: MCH, Lange Herenvest 122, 2011 BX Haarlem
De toegang bedraagt 5 euro, koffie en thee inbegrepen
Op vertoon van bibliotheekpasje kunt u gratis één introducé meenemen
Reserveren vooraf is wenselijk: 023 – 542 3540
http://www.mondiaalcentrumhaarlem.nl/

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter