blog | werkgroep caraïbische letteren

Innerlijke zoektocht bij schrijven

door Dennis Pikero
.
Willemstad — Schrijven amuseert en is bovenal een kunst. Naar de mening van oud-docent Nederlands en Papiaments, muzikant, voormalig voetballer en arbiter, mental trainer en schrijver Jules Marchena is schrijven dan ook een innerlijke zoektocht voor zowel de schrijver als de lezer. Op twee zaterdagen biedt hij voor literaire avonturiers een cursus ‘short story’ schrijven aan.Marchena is iemand die niet stil kan zitten. Communiceren fascineert hem en het is dan ook geen wonder, dat hij hierbij alle tools, die tot zijn beschikking staan, gebruikt. Hij schrijft boeken, hij praat anderen moed in, hij zingt en speelt anderen toe, hij leest, luistert en brengt graag zijn kennis over aan de medemens.
Na vorig jaar een digitale kerstproductie op de markt te hebben gebracht, bevattende gitaar- en mondharmonica-muziek, zet hij nu een schrijfproject voort. Het is namelijk niet de eerste keer dat hij deze cursus organiseert. Behalve op Curaçao gaf hij deze training in het verleden op Aruba en Bonaire en werkte daarbij ook samen met onder meer Henry Habibe, Frank Martinus Arion en Diana Lebacs.In een zeer huiselijke sfeer en in een natuurlijke omgeving bij zijn woning aan de Admiraalsweg 26-a in Amerikanenkamp, geeft Marchena morgenochtend en op zaterdag 4 juni weer een cursus ‘short story’ schrijven. Binnen zes uur, drie uur per zaterdag, probeert hij belangstellenden de basisbeginselen bij te brengen voor het schrijven van korte verhalen.

Marchena hanteert Papiaments én Nederlands als de voertalen van de cursus, die bestemd is voor enthousiastelingen van zestien jaar en ouder. De onderwerpen, die de revue zullen passeren, zijn compositie, stijl, omschrijving en beschrijving, sfeer, karakters, dialoog en humeur.
“Schrijven biedt de auteur de kans zichzelf te analyseren. Je grijpt naar details in het eigen leven en borduurt daarop voort. Dat is een innerlijke zoektocht, waarmee de schrijver soms ook een raadsel uit zijn bestaan oplost. En dan heb ik het niet eens over de lezer, die door de voorgeschotelde lectuur het eigen doen en laten beter begrijpt,” argumenteert Marchena, die ruim drie decennia werkzaam is geweest in het onderwijs op Curaçao en in Nederland.
Schaamtegevoelens verhinderen mensen soms om in de pen te klimmen, volgens Marchena. “Velen willen graag schrijven, maar schamen zich of denken uitgelachen te zullen worden. Ik probeer mensen ook over die schaamte heen te helpen. Interactie is van belang, samen met een persoonlijke inleving van de cursist.”
Het liefst ziet Marchena, dat meer schrijfprojecten op Curaçao worden opgestart en vervolgt: “Er is een honger naar informatie en lectuur. Ik schrijf en wil anderen ook een handje toesteken. Het Papiaments leent zich hiervoor goed en een goede beheersing in woord en geschrift helpt bij een eventuele overstap naar andere talen, als het Nederlands en Engels.” Marchena vindt in dat kader het schoolproject Arte di Palabra een uitstekend initiatief. “Ik ben blij dat schooljongeren dit literaire platform hebben. Je proeft hun enthousiasme en frisheid en het is een eerste stap.” De cursusleider ziet ook graag wat tegenwicht in de literaire ontwikkeling als er schrijfwedstrijden worden gehouden voor oudere mensen, die dan hun levenservaring en kennis kunnen combineren in uiteenlopende schrijfsels.

De cursus ‘short story’ van Jules Marchena wordt op zaterdag 4 juni gegeven van 9.00 tot 12.00 uur. Deelname kost 30 gulden. Voor meer informatie telefoonnummers 567-8861 en 736-4189 en e-mail julesmarchena.music@gmail.com.

[Uit Amigoe, 27 mei 2011]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter