blog | werkgroep caraïbische letteren

Waarom kindermisbruik in Suriname mij zo raakt

door Carry-Ann Tjong-Ayong

In 2002 reisde ik voor het eerst in een rolstoel naar Suriname om aan de Boven-Suriname te helpen met de opzet van een kinderdagverblijf. Dit was mij verzocht door de NVB [Nationale Vrouwen Beweging – red.], die tien vrouwen een korte training in Paramaribo had gegeven zodat zij daarmee vast aan de slag konden. Ik had in Utrecht een Internationaal Kinderdagverblijf geleid en zij wilden graag gebruik maken van mijn expertise.

Ik was dus bereid de acht uur durende tocht naar Masiakriki per korjaal en in mijn rolstoel te maken en daar minstens een maand te verblijven, de crèche in te richten en de leidsters verder te trainen. Ik trof er een prachtige ruimte aan, gebouwd door studenten van Windesheim in Zwolle en afgewerkt door plaatselijke timmerlieden. geschikt voor zestig kinderen.

De moeders werken de hele dag in de brandende zon op hun kostgrondjes en zochten maar al te graag een onderkomen voor hun vaak zeer jonge kinderen. Ik leerde ze allemaal kennen. Nu tien jaar later zitten ze allemaal op school. De RK basisschool De Kankantrie werd toen geleid door Mack Puketi, iemand uit de omgeving. Na zijn vertrek kwam er een Nederlands hoofd, een zekere S.

Tot mijn afgrijzen werd ik begin van dit jaar gebeld door een familielid die mij vertelde dat deze man was opgepakt wegens misbruik van de schoolkinderen en bovendien een tienjarig meisje als “zijn vrouw” in huis had. Ik ben sindsdien nu pas weer terug in Suriname, maar ik heb gezworen de zaak in Masiakriki tot de bodem te onderzoeken. Het zijn immers ook mijn kinderen.

In Tamanredjo heeft een directeursechtpaar zich vergrepen aan de kinderen in een kindertehuis. Walgelijk vind ik zoiets. Ik ken bijna alle kinderhuizen in Paramaribo en het gaat altijd om arme, kwetsbare, vaak ouderloze kinderen. Moeten wij dan werkeloos toezien hoe zij worden misbruikt, mishandeld en onteerd?

cat 10/6 011

Zie ook deze oproep

1 comment to “Waarom kindermisbruik in Suriname mij zo raakt”

  • Beste Carry-Ann Tjong-Ayong

    Wij zijn een vereniging die kinderen ondersteunen in de strijd tegen kindermisbruik, wij geven ook de aandacht aan deze zaken in belgie ,maar ook suriname. Zouden wij jou verhaal op onze site mogen plaatsen?

    Wij vinden het iets wat bekendheid moet hebben want dit is niet het enigste verhaal uit suriname.

    Groet
    P.Pijlman

    Onze website: http://www.nvkv.nl

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter