blog | werkgroep caraïbische letteren

Creoolse Joden: Gemeenschapsvorming in koloniaal Suriname

Welke invloed had het leven in een koloniale slavensamenleving op de vorming van een Joodse gemeenschap in Suriname? In een lezing zal Wieke Vink onder andere bekijken op welke wijze koloniale ideeën over kleur en sociale status een rol speelde bij organisatie van de Surinaams-Joodse gemeenschap en de ontwikkeling van een Surinaams-Joodse identiteit.

De gemeenschapsleiders zagen zichzelf als elitair, dominant, rijk en wit. Maar er kwamen ook kinderen uit gemengde relaties tussen Afro-Surinaamse vrouwen en Joodse mannen. Soms werden die in de gemeenschap opgenomen, al kregen ze wel een positie in de marge. Duidelijk wordt dat in Suriname geen vanzelfsprekende categorieën bestonden: Joden waren wit, maar ook gekleurd; rijk, maar ook arm; kolonisator, maar ook ‘local’. .


Wieke Vink is historica en als adviseur werkzaam op het ministerie van Binnenlandse Zaken op het terrein van integratie. In haar recent verschenen boek Creole Jews: Negotiating Community in Colonial Suriname gaat ze uitgebreid in op de veranderingen die de Joodse gemeenschap in Suriname in 350 jaar doormaakte. Vink beschrijft de conflicten en identiteitsvragen die gepaard gingen met veranderende gemeenschapsgrenzen, tegen de achtergrond van een samenleving die steeds creoolser werd. Voor het proefschrift waarop het boek is gebaseerd heeft Vink de Studieprijs van de Stichting Praemium Erasmianum gekregen.

Datum: vrijdag 4 februari 2011
Programma: 18.00 – 18.45 Presentatie
18.45 – 19.15 Vragenronde/Discussie
Contact: Drs. Ruth Dors, r.dors@ninsee.nl of telefoon (020) 568 2083
NiNsee
Linnaeusstraat 35f, 1093 EE Amsterdam
NB. Bij voorkeur reserveren! Afsluiting met een borrel!

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter