blog | werkgroep caraïbische letteren

Postuum eredoctoraat voor Dobru

door Agatha Castillo

Paramaribo – De overleden Surinaamse dichter, auteur en politicus Robin ‘Dobru’ Ravales heeft vrijdag postuum een eredoctoraat in de Geesteswetenschappen gekregen van de Anton de Kom Universiteit Suriname (Adekus). Dat werd uitgereikt aan zijn vrouw Yvonne Ravales-Resida. “Dit is de rechtvaardigheid voor wat zij hem toen hebben afgenomen”, benadrukt de weduwe tijdens haar toespraak.
Het Adekus-bestuur heeft hiermee voor het eerst in haar 45-jarig bestaan, dat vrijdag werd gevierd, postuum een eredoctoraat verleend. Het is deze maand ook dertig jaar geleden dat Dobru de geest gaf.  Ravales-Resida had ook een cadeau voor de jarige universiteit. “Er staan thuis dozen vol archief. Zelfs op sigarettenpakjes schreef hij zijn ideetjes.” De stichting Dobru stelt dit archief beschikbaar aan de universiteit. Deze mededeling werd met een luid applaus door de zaal gewaardeerd. “De slagen die hij heeft gehad, geestelijk en lichamelijk, zij nu niet voor niets geweest.”
Dobru studeerde van 1956 tot 1957 aan de Rechtsschool. Korte tijd voor zijn afronding werd hij van de opleiding afgeschreven vanwege een politiek incident. Ook Surinames deelname aan Carifesta is aan hem te danken. Dobru overleed op 17 november 1983.
[uit de Ware Tijd, 02/11/2013]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter