blog | werkgroep caraïbische letteren

Google Books digitaliseert deel Koninklijke Bibliotheek

door Michiel van Nieuwstadt

Google Books gaat een belangrijk deel van de boekencollectie van de Koninklijke Bibliotheek (KB) digitaliseren en via internet gratis toegankelijk maken. Meer dan 160.000 rechtenvrije boeken worden op kosten van Google Books gescand en komen binnen enkele jaren digitaal beschikbaar op de websites van beide organisaties.
Daarover hebben Google Books en de KB overeenstemming bereikt. Volgens het plan zullen 32 miljoen pagina’s bibliotheekboeken worden gescand. Het project is daarmee aanzienlijk groter dan het digitaliseringsproject voor kranten en tijdschriften dat de KB eerder dit jaar aankondigde.

Het is voor het eerst dat een Nederlandse bibliotheek Google Books inschakelt om de collectie online toegankelijk te maken. De universiteitsbibliotheek van Gent, de gemeentelijke bibliotheek van Lyon en de nationale bibliotheek van Oostenrijk behoren tot de negen Europese bibliotheken die hierover al wel een samenwerkingsovereenkomst met Google Books hebben gesloten.
„Boeken die niet digitaal beschikbaar zijn, bestaan niet voor een nieuwe generatie lezers”, zegt KB-directeur Bas Savenije. „Deze overeenkomst helpt ons om de toegang en het gebruik van onze collectie te doen toenemen.”

De boeken uit de KB-collectie, die volgens planning voor 2013 digitaal beschikbaar moeten komen, zijn gepubliceerd tussen 1700 en 1900. Oudere boeken zijn volgens Savenije te kwetsbaar om te scannen. Op recentere boeken ligt vaak nog auteursrecht van nabestaanden.
„Van de 12 miljoen boeken die wereldwijd al via Google Books beschikbaar zijn, is circa de helft niet in het Engels geschreven”, zegt Philippe Colombet, directeur Europese Strategische Samenwerkingsprojecten van Google.

Nationale catalogus
In een andere stap naar digitale ontsluiting van boeken is vanmiddag in Den Haag het contract ondertekend voor de bouw van een Nationale Bibliotheekcatalogus. Die moet met één klik het bezit zichtbaar maken van alle bibliotheken die overheidsgeld ontvangen: openbare bibliotheken, Koninklijke Bibliotheek, universiteitsbibliotheken en de Digitale bibliotheek der Nederlandse letteren. De gebruiker hoeft zo niet meer na te denken in welke collectie een boek aanwezig zou kunnen zijn. Deze collectieve catalogus moet vóór het einde van het jaar online komen.

[Uit NRC Handelsblad, 14 juli 2010]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter