blog | werkgroep caraïbische letteren

Bibliotheek Aruba dicht wegens slechte staat gebouw

Het hoofdkantoor van de nationale bibliotheek van Aruba heeft de deuren gesloten, omdat het binnen voor bezoekers en medewerkers te gevaarlijk is. Na kortsluiting in het centrale luchtsysteem, gevolgd door rookontwikkeling, is het hoofdfiliaal van de bibliotheek sinds donderdag 9 september noodgedwongen gesloten. Ook morgen zal de bibliotheek dicht zijn. Directeur Astrid Britten noemt de situatie in het gebouw ‘gevaarlijk, zorgelijk en alarmerend, zowel voor bezoekers als voor medewerkers’.

Biblioteca Nacional Aruba. Foto © Michiel van Kempen

De regenval gisteren in Oranjestad kreeg zijn weerslag op de bibliotheek in de George Madurostraat. “Vanmorgen toen we binnenkwamen, zagen we uiteraard lekkage. Stukken van het plafond zijn naar beneden gekomen. Maar we ontdekten ook rookontwikkeling”, vertelt Britten. De brandweer kwam in actie en constateerde kortsluiting in de luchtvoorziening. Voor de directeur was het duidelijk niet langer verantwoord om in het gebouw te werken of bezoekers te ontvangen. Ze besloot vandaag de bibliotheek te sluiten en deze in ieder geval ook morgen dicht te houden. Personeel komt morgen bijeen om te horen wat er gaat gebeuren. “De situatie is voor hen zeer demotiverend en ook ongezond. Mijn medewerkers krijgen uitslag van de stoffen die als gevolg van het kapotte plafond ongehinderd door het pand waaien”, aldus Britten.

Kapitaalvernietiging
De directeur erkent dat het sluiten van de bibliotheek geen gewenste situatie is. “We zijn de enige bibliotheek op Aruba. Weliswaar hebben we meerdere filialen, maar het gaat hier toch om het hoofdgebouw. Dagelijks komen hier studenten om de vereiste literatuur te lezen of om te studeren. In oktober beginnen de eerste schoolonderzoeken. Maar we kunnen ze geen fatsoenlijke ruimte meer bieden en steeds meer boeken zijn als gevolg van lekkage niet meer uitleenbaar. Het is pure kapitaalvernietiging.”

De verantwoordelijke minister van Onderwijs, Arthur Dowers (AVP), zit momenteel in Nederland en daarom nam Britten vanmorgen contact op met zijn assistent. “Ik hoop dat iemand komt kijken naar de huidige situatie en ziet dat er echt niet langer kan. Er moet nu echt een structurele oplossing komen, geen tijdelijke oplossing. Het is niet slechts een gebouw van de overheid, het is een bibliotheek. Dat betekent onder andere dat er een goed luchtsysteem moet zijn, zodat boeken, documenten en materialen goed kunnen worden behouden.” Soortgelijke woorden uitte Britten eind mei ook, nadat medewerkers twee dagen lang een langzaamaan-actie voerden. Ze deden dit uit protest tegen de jarenlange slechte staat waarin de bibliotheek verkeert. De directeur steunde de actie. Na twee dagen staakten ze hun actie, omdat ze van de minister de toezegging kregen dat er iets zou gebeuren. Dienst Openbare Werken (DOW) stelde vervolgens een onderzoek in en zou met een verslag komen. Het is niet bekend of dat verslag is uitgebracht. Britten wist toen al wel dat de grote vraag was wie moet gaan opdraaien voor de kosten van de renovatie.

[Bron: Amigoe, 9 september 2010]

on 16.09.2010 at 21:37
Tags: /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter