blog | werkgroep caraïbische letteren

Aandacht voor taalachterstand Curaçaose studenten

Willemstad — Curaçao krijgt 1,4 miljoen gulden om studies in de regio te financieren. Dat zijn minister Lionel Jansen van Onderwijs (PS) en het Nederlandse ministerie van Onderwijs afgelopen donderdag overeengekomen. Curaçao krijgt het geld voor het komend academisch jaar tot haar beschikking.

Minister Jansen is op werkbezoek in Nederland. De afgelopen dagen heeft hij vooruitgang weten te boeken in diverse samenwerkingsprojecten. De minister en zijn delegatie hebben onder andere vergaderd met Renk Roborgh, Directeur-Generaal van Onderwijs. Zoals afgesproken krijgt Curaçao de fondsen tot haar beschikking om studies in de regio te financieren. De fondsen worden momenteel aangewend voor de financiering van studies aan de University of Curaçao (UoC). Dat hebben de landen in het verleden afgesproken. Zodra deze overeenkomst afloopt, krijgen de fondsen een nieuwe bestemming. De afgelopen jaren heeft de vorige regering het geld niet gebruikt om studeren in de regio mogelijk te maken.
Ook hebben de partijen gesproken over de invoering van Papiamentstalige vsbo- en havo-examens. Momenteel worden alle examens op havo- en vsbo-niveau in het Nederlands opgesteld. Dit is een groot probleem voor het Papiamentstalige Kolegio Erasmo. Doordat de leerlingen de lessen in het Papiaments volgen, vinden de leerlingen de Nederlandstalige examens moeilijk. Daarbij is het Papiaments een van de drie officiële talen in het Koninkrijk. Daarom vindt de minister het vreemd dat de mogelijkheid voor Papiamentstalige eindexamens nog ontbreekt. Uit de gesprekken bleek dat het om een praktisch probleem ging. De Nederlandse overheid wil dat de examens door de eigen instituten worden gemaakt, zo blijft de kwaliteit gegarandeerd en wordt de kans op fraude verkleind. Daardoor is het tot nu toe niet mogelijk om de examens in het Papiaments op te stellen. De twee ministeries van Onderwijs gaan toch samen naar een oplossing zoeken. Zo zou bijvoorbeeld een Papiamentu-deskundige in Nederland kunnen meewerken aan het opstellen en/of vertalen van de examens.

Taalachterstand
Verder heeft minister Jansen de slechte beheersing van het Nederlands onder de studenten aangekaart. Sommige instituten verplichten Curaçaose studenten om een taaltoets af te nemen. Als blijkt dat de studenten een taalachterstand hebben, kunnen ze niet aan de onderwijsinstelling studeren. Andere instellingen hebben een speciaal programma ontwikkeld voor studenten met een taalachterstand. De Haagse Hogeschool bijvoorbeeld is een van de scholen, die al een aantal jaren een taalprogramma hebben voor buitenlandse studenten. Het Nederlandse ministerie van Onderwijs zal ook met een taalprogramma komen voor de studentensteden, waar veel Curaçaose studenten verblijven. Het ministerie op Curaçao neemt ook zijn verantwoordelijkheid. SSC zal samen met het ministerie een traject opzetten om bursalen voor te bereiden, waarbij ze hun Nederlands kunnen opschroeven. Zo speelt men met de gedachte om bij bursalen al op Curaçao een taaltoets af te nemen. Op basis van de uitslag worden de studenten dan ondersteund.

Engels
Steeds meer Nederlandse onderwijsinstellingen bieden studies in het Engels aan. Dit is met name voor Curaçaose studenten een interessante ontwikkeling. Minister Jansen zal samen met het Nederlandse ministerie van Onderwijs een lijst publiceren van alle Nederlandse instituten, die Engelstalige studies verzorgen. Deze studies zullen dan onder de aandacht van de Curaçaose studenten worden gebracht. Men hoopt dat meer studenten dan voor een Engelse studie zullen kiezen. Hierdoor zullen minder studenten struikelen over de instructietaal.

Ook de erkenning van het Papiaments als minderheidstaal stond op de agenda. Als het Papiaments erkend wordt, krijgt het ministerie geld om de taal verder te ontwikkelen. Dit in het kader van het Europese verdrag van regionale of minderheidstalen. Verder is er gesproken over fondsen voor het Academy Hotel en het vervolg van het ‘Kans’-project. Dit project houdt in dat scholen op het eiland op projectbasis samenwerken met buitenlandse scholen. Curaçao zal een functionaris aanstellen, die dit project gaat leiden.

De delegatie van minister Jansen bestaat uit de plaatsvervangende gevolmachtigde minister in Den Haag Humphrey Senior, de plaatsvervangend directeur van het Curaçaohuis Monica Hazel, medewerker Yubi Evertsz en de voorzitter van Stichting Studiefinanciering Curaçao (SSC), Margit de Freitas.

[uit Amigoe, 30 juli 2011]

 

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter