blog | werkgroep caraïbische letteren

UvA akkoord met verlenging West-Indische Letteren

Het College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) gaat akkoord met de herbenoeming van Michiel van Kempen als bijzonder hoogleraar West-Indische Letteren. Voor de komende drie jaar is de financiering van de bijzondere leerstoel West-Indische Letteren gewaarborgd. Van Kempen verwacht dat de universiteit dit zal verlengen tot vijf jaar.

Het voortbestaan van de bijzondere leerstoel hing enkele maanden geleden aan een zijden draadje door het wegvallen van de belangrijkste sponsor. Door een actie van promovendi van Van Kempen en particulieren die de Westindische letteren een warm hart toedragen, kon de herfinanciering van de leerstoel alsnog gerealiseerd worden.

Enige leerstoel

Vooral voor zijn promovendi en het werk dat de afgelopen vijf jaar is gedaan is het volgens de bijzonder hoogleraar goed nieuws. “Je hebt erin geïnvesteerd en dat zou ineens worden afgebroken.” Voor de promovendi was er eigenlijk geen uitwijkmogelijkheid: “Het is de enige leerstoel ter wereld op het gebied van de literatuur van Suriname en de Antillen.”

De hoop dat de bijzondere leerstoel wordt omgezet naar een gewone leerstoel heeft Van Kempen voorlopig uit zijn hoofd gezet. “Dat is wel eens gebeurd, maar niet in tijden van bezuinigingen.” Zelf vindt hij dat West-Inidische letteren belangrijk genoeg is voor een vaste plek aan de universiteit.

Extra inzet

Ook professor Marita Mathijsen, voorzitter van het curatorium dat toezicht houdt op de bijzondere leerstoel, is opgelucht over het voortbestaan van de bijzondere leerstoel West-Indische Letteren. Ze vindt dat er zeker een gewone leerstoel moet komen: “Dat zou helemaal terecht zijn. Maar men geeft liever geld uit aan nieuwe wegen dan aan onderwijs.” Ze ziet ook een positieve kant aan het particulier initiatief: “Het draagt ertoe bij dat dit met extra inzet gedaan wordt.”

[RNW, 18 augustus 2011]

1 comment to “UvA akkoord met verlenging West-Indische Letteren”

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter