blog | werkgroep caraïbische letteren

Biografie van Justus Swaving, ondernemer in Oost en West

De Boekensalon van 10 september is gewijd aan de biografie van de achttiende-eeuwse ondernemer Justus Swaving, geschreven door Salvador Bloemgarten. Hij gaat in gesprek met Marita Mathijsen.

 

 

Justus Swavings wondere bestaan

Onlangs verscheen bij Uitgeverij Boom het boek Justus Swavings wondere bestaan, een biografie van de avontuurlijke ondernemer, legerofficier en publicist Justus Swaving (1784–1835). De biografie is geschreven door historicus Salvador Bloemgarten op basis van teksten van Swaving zelf. Bloemgarten ontdekte de teksten acht jaar geleden. Hij deed een deel van zijn onderzoek bij de Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek van Anmsterdam.

Kleurrijke figuur

Swaving vertelt in zijn geschriften hoe hij in 1796 als twaalfjarige, na het zien van een marineofficier in een fraai uniform en met een slepende sabel, zijn ouders overreedt hem adelborst te laten worden op de Bataafse vloot. Als beroepsmilitair maakt hij diverse zeeslagen mee en vertrekt hij naar de Oost en later naar de West. Hij reist met tomeloze energie als ondernemer de wereld rond, lijdt schipbreuken, verliest vermogens, doceert en publiceert een stroom aan taalkundige en autobiografische opstellen.

Bloemgarten selecteerde de teksten en combineerde ze tot een levendig verhaal, met kritische kanttekeningen, over een kleurrijke figuur wiens belevenissen een nieuw licht werpen op Nederland en de wereld in de tijd van Napoleon.

Over de auteur

Salvador Bloemgarten (91) is historicus, kenner van Joods Amsterdam en biograaf van sociaaldemocraat Henri Polak. Hij gaf van 1963 tot 1983 les aan het Amsterdamse Spinoza Lyceum en verdiepte zich in zijn publicaties met name in het Joodse deel van het Nederlandse proletariaat.

Tijdens deze boekensalon wordt Bloemgarten geïnterviewd door Marita Mathijsen, emeritus hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam.

Tijd en plaats

· Donderdag 10 september, 16.30–19.00 uur, inloop vanaf 16.00 uur.

· Bijzondere Collecties, Museumcafé, Oude Turfmarkt 129, Amsterdam.

Toegang en aanmelding

De toegang is gratis. Aanmelden (verplicht) kan via deze link.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter