blog | werkgroep caraïbische letteren

Kinderboekenschrijvers op de bres tegen taalachterstand

Deze week is De Schoolschrijver landelijk van start gegaan. Maar liefst dertig kinderboekenschrijvers gaan een half schooljaar aan de slag op taalzwakke basisscholen. De auteurs zetten zich in om de woordenschat van kinderen te vergroten. Dit doen zij onder de noemer ‘De Schoolschrijver’.

Henna Goudzand 2015.2 - red.size

Henna Goudzand

Taalachterstand is een groot maatschappelijk probleem. Taalzwakke kinderen hebben minder kans op een goede schoolcarrière en daarmee minder maatschappelijke kansen. Het reguliere onderwijs lukt het vooralsnog onvoldoende om deze achterstanden weg te werken. Onafhankelijk onderzoek toont aan dat de aanpak van De Schoolschrijver werkt.

Grote namen verbinden zich aan De Schoolschrijver, zoals Bibi Dumon Tak (vijfvoudig winnaar Zilveren Griffel, Gouden Griffel voor Winterdieren), Benny Lindelauf (Woutertje Pieterse Prijs, Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs), Lydia Rood(schrijver Kinderboeken-weekgeschenk) en Arend van Dam (ruim 100.000 exemplaren Lang geleden).

Amsterdam
De Schoolschrijver begon deze week aan haar vijfde editie in Amsterdam. Nieuw is de landelijke uitrol met de start van De Schoolschrijver op 5 scholen in Fryslân en 5 in Groningen. De landelijke uitrol zal de komende schooljaren verder groeien in andere provincies en steden.

Henna Goudzand Nahar aan de slag in groep 6 op BS Samenspel

Henna Goudzand Nahar aan de slag in groep 6 op de basisschool Samenspel.

Zuidoost
Voor het eerst nemen ook bassischolen in Zuidoost deel aan het traject.
Op woensdag 28 januari werd Anneke Scholtens ingehuldigd op de Regenboogschool. En vanmorgen ging Henna Goudzand Nahar aan de slag in drie groepen 6 van BS Samenspel. Zij blijven een half schooljaar lang en gaan wekelijks met de leerlingen voorlezen, verhalen vertellen, samen verhalen & gedichten schrijven en over kinderboeken praten.

In maart komt er nog een Schoolschrijver bij in Zuidoost: Karlijn Stoffels gaat dan aan de slag op de Holendrechtschool.

Voor meer informatie: Marianne Volleberg – publiciteit@deschoolschrijver.nl

 

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter