blog | werkgroep caraïbische letteren

Omstreden Kwinti hoofdkapitein buiten functie

Graman Mathias André, het opperhoofd van de Kwinti marronstam, heeft hoofdkapitein Harold Souvenir voor onbepaalde tijd buiten functie gesteld en hem al zijn bevoegdheden ontnomen.

Deze zware maatregel was in augustus 2012 al van kracht, maar werd pas zondag jongstleden wereldkundig gemaakt. De straf volgde nadat Souvenir zich herhaaldelijk schuldig zou hebben gemaakt aan handelingen, die de stam benadeelden en tegelijkertijd de graman in verlegenheid brachten. De bevoegdheden van Souvenir zijn overgeheveld naar zijn collega hoofdkapitein Melvin Clemens. Rudy Clemens, secretaris van het stamhoofd, bevestigt de strafmaatregel tegen Souvenir in een gesprek met De West. Hij verwijst naar een circulaire van de graman gedateerd 10 maart jongstleden. Ondertussen is het Ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) verwittigd over het gebeurde.  

,,Hierbij geeft de Graman Mathias André der Kwinti’s aan de Boven-Coppename te kennen dat dhr Souvenir Harold (Hoofdkapitein), vanaf 25 augustus 2012 vanwege zeer zwaarwichtige redenen, buiten functie is gesteld,” aldus een passage uit de bekendmaking van de graman die voorzien is van het ambtstempel en de gebruikelijke duimafdruk met inkt. De secretaris van de graman zegt in een toelichting over de “zwaarwichtige redenen” dat Souvenir op eigen gezag en zonder medeweten van het kabinet van de graman een overeenkomst, namens de stam, heeft getekend met Brazilianen om grootscheepse goudexploitatie te verrichten in het Boven-Coppenamegebied, een regio die het Centraal Suriname Natuurreservaat ook beslaat. Volgens Clemens bezorgen de handelingen van de omstreden hoofdkapitein het stambestuur al sinds 2006 overlast. Hem wordt ook verweten zijn tekeningsbevoegdheid oneigenlijk te hebben gebruikt en daarbij onzorgvuldig te zijn omgegaan met het gemeenschapsbos van de Kwinti.  

Met de bekendmaking van het kabinet van de graman dat Souvenir ontdaan is van zijn bevoegdheden waarschuwt de stamleiding tegelijk ook derden die zakelijke aangelegenheden met Souvenir verrichten, dat ze dit doen op eigen risico. ,,De graman is derhalve niet aansprakelijk voor de consequenties, hetzij economisch, sociaal, bestuurlijk, juridisch of anderszins,” luidt de schriftelijke waarschuwing. Eugène Emanuel, adviseur van de graman en werkzaam op zijn kabinet, zegt dat de maatregelen tegen Souvenir een vingerwijzing moeten zijn voor andere functionarissen dat het stamhoofd de integriteit van de stam te allen tijde zal beschermen, ook tegen kwaadwilligen.

[uit de West, 16 maart 2013]

on 19.03.2013 at 17:27
Tags: /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter