blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Tweetaligheid vertraagt veroudering van het brein

door Jill Casters
Wie tweetalig is, heeft op latere leeftijd betere leesvaardigheden, een betere verbale vlotheid en een hogere intelligentie. Dat blijkt uit een studie van de universiteit van Edinburgh, die gepubliceerd werd in Annals of Neurology.

448-934x

De onderzoekers gebruikten de intelligentietesten van 260 elfjarigen uit de databank van de universiteit. Ze vroegen dezelfde mensen – intussen zeventigers – opnieuw een test af te leggen en bekeken hoe hun cognitieve vaardigheden geëvolueerd waren.

Eerder onderzoek wees al uit dat de eerste symptomen van dementie op latere leeftijd voorkomen bij personen die tweetalig zijn. De vraag die nu voorop stond, was: verbetert tweetaligheid de cognitieve functies, of omgekeerd?

Leeftijd
De deelnemers aan het onderzoek waren allen minstens één andere taal dan het Engels machtig. 195 van hen leerden die taal voor ze 18 waren, de 65 anderen op latere leeftijd.

Ongeacht de leeftijd waarop ze een tweede taal leerden, waren de cognitieve vaardigheden bij alle deelnemers beter dan de eerste test voorspelde. Het sterkste effect werd waargenomen op de algemene intelligentie en de leesvaardigheden. De proefpersonen scoorden beter op het vlak van aandacht, focus en vlotheid dan de intelligentietest op jonge leeftijd kon doen vermoeden.

De studie roept ook vragen op. Zo is het nog niet duidelijk of het aanleren van een derde of een vierde taal hetzelfde effect kan hebben, en of u een taal actief moet spreken of dat het volstaat dat u hem kent.

[uit De Morgen, 02/06/14, 11u12 − Bron: BBC]

on 03.06.2014 at 16:31
Tags:

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter