blog | werkgroep caraïbische letteren

Radio’s uit protest uit de ether

Paramaribo – Alle radiostations aangesloten bij de Vereniging van Radio-en Televisiebedrijven in Suriname (VRTS) zullen vanmorgen tussen half zeven en half acht in de morgen uit de ether zijn. Dit als protest tegen “het verder voortbestaan van Stichting Auteursrechten Suriname (Sasur) welke in de afgelopen jaren alleen tot beschadiging en verdergaande vernietiging van de muziek- en entertainmentindustrie in Suriname heeft geleid.”

In een perscommuniqué dat de VRTS gisteren heeft uitgegeven, wordt gezegd dat op een vergadering maandag alle leden unaniem het besluit hebben genomen om het pad van stille diplomatie noodgedwongen wordt verlaten en actie gevoerd zal worden. Een bron deelde de krant mee, dat de actie inhoudt dat de zenders een uur lang uit de lucht gaan. De VRTS voert aan dat in de afgelopen week onder meer eigendommen van een showpromotor op de veiling zijn verkocht en dat drie mediabedrijven zijn gevonnist om miljoenen Surinaamse dollars aan “royalties” voor het gebruik van beschermde muziek te betalen.

Telkens heeft de rechter in civiele processen op basis van een wet van 1913 vonnis gewezen in het voordeel van Sasur. Deze bijna een eeuw oude wet is naar de mening van de VRTS aan grondige herziening toe.

De VRTS voert aan dat SASUR op bedenkelijke wijze van de toenmalige ministers van Justitie & Politie, de heren Sigfried Gilds en Chandrikapersad Santokhi een beschikking gekregen om als muziekauteursrechtenbureau op te treden. De Commissie van Overleg, die door de minister van Justitie & Politie in 2006 was ingesteld, heeft de minister geadviseerd om de beschikking van de minister van Justitie & Politie van 21 april 2005 No. J 1580 in te trekken.

In plaats van het advies van deze commissie op te volgen, heeft minister Santokhi de commissie van overleg ontbonden en een Commissie van Toezicht ingesteld, die volgens de VRTS in de praktijk een verlengstuk van SASUR blijkt te zijn. De leden van deze Commissie van Toezicht op het ministerie van Justitie en Politie worden namelijk betaald uit de opbrengsten van de muziekauteursrechten van SASUR.

De poging van de huidige minister van Justitie & Politie, Martin Misiedjan om via “mediation” het vraagstuk van SASUR op te lossen, heeft schipbreuk geleden, omdat SASUR volgens de VRTS niet bereid was om zijn structuur en werkwijze “aan de realistische en moderne maatschappelijke opvattingen te passen.”

[uit de Ware Tijd, 11/01/2012]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter