blog | werkgroep caraïbische letteren

Première Nederlands verleden in Suriname

Paramaribo – Dinsdag vond de première plaats van de documentaire Het Nederlands verleden in Suriname – Een culturele erfenis met toekomst in het auditorium van Self Reliance. Bij de première werden twee afleveringen van de documentaire vertoond in het bijzijn van ongeveer 100 schoolkinderen en afgevaardigden van de Nederlandse ambassade. De documentaire bestaat uit vijf delen en is geproduceerd door stichting Surtefilm. In de documentaire komen diverse onderwerpen van het materieel en immaterieel erfgoed aan de orde. Zaakgelastigde van Nederland Robert Peetri zei: “Op de Nederlandse ambassade waren we meteen heel enthousiast toen de heren Zonderveld en Slagveer ons vroegen of wij deze documentaire financieel wilden ondersteunen.    

Nederland is heel nauw verbonden met Suriname en het zou jammer zijn als die gemeenschappelijke geschiedenis verloren gaat. Als je het verleden niet kent, kan je immers het heden vaak ook minder makkelijk begrijpen. Bijzonder is hoe de heer André Loor kon vertellen over de geschiedenis van Suriname. Een paar maanden geleden is hij ons komen te ontvallen. Nu is hij er niet meer en zie je hoe belangrijk het is om kennis direct vast te leggen.” Na de toespraken werden de eerste twee delen van de documentaire vertoond. Er werden veel tastbaar aanwezige sporen uit het koloniale verleden getoond.  

Zo is in de documentaire onder meer te zien dat er in Paramaribo maar drie gebouwen zijn die geheel van bakstenen zijn gemaakt, namelijk het Fort Zeelandia, het Ministerie van Financiën en het Hof van Justitie. In de documentaire lijkt de relatie met Nederland over het algemeen niet negatief belicht te worden.  

Er wordt wel gesproken over een legerkapitein die een dagboek over de slavernij heeft bijgehouden maar er wordt niet verder op ingegaan. De zaakgelastigde weet zo niet of de documentaire vertoond zal worden op scholen in Suriname. Hij zei: “Voorlopig wordt ze voor scholen vertoond, omdat het belangrijk is dat kinderen weten wat de geschiedenis is. Maar of het op grote schaal wordt geïntroduceerd is nog niet besloten. ”  

[van nospang.com, 14 mei 2015]

on 17.05.2014 at 15:31
Tags:

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter