blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Meertaligheid een verrijking voor Surinamers

Surinamers zien meertaligheid als een verrijking in hun leven. Dat zegt Ellen Fernhout van de Nederlandse Taalunie. De unie deed dit jaar onderzoek naar de ervaringen van Nederlanders, Vlamingen en Surinamers met meertaligheid.

Suriname kreeg bijzondere aandacht, zegt Fernhout, en meertaligheid is er heel normaal: “90 Procent van de Surinamers zegt thuis meer dan één taal te spreken.” Dat is dan vaak het Nederlands en de taal van de bevolkingsgroep, zoals Sranantongo en Sarnami. Meer dan 80 procent vindt het een verrijking om in een meertalige omgeving te leven. En twee op de drie Surinamers denkt dat meertaligheid meer kans op succes in het leven biedt.

Volgens Fernhout heeft het onderzoek zich geconcentreerd in Paramaribo. Kinderen uit het binnenland vinden het daar leuk dat ze onderling een geheim kunnen bespreken zonder dat bijvoorbeeld de schooljuf het verstaat. Maar soms is het ook lastig als er op school Nederlands wordt gesproken als de kinderen de taal nog niet goed kennen.

Moedertaal
De Nederlandse Taalunie houdt zich bezig met de positie van het Nederlands in de aangesloten landen. Maar de unie stelt de taalgebruiker centraal, zegt Fernhout. “Als Suriname anders om wil gaan met het Nederlands ten gunste van de taalgebruiker, dan is dat zo.” Het gebruik van de moedertaal is belangrijk, zegt de Taalunie. “Ouders kunnen beter hun moedertaal spreken met hun kinderen dan een taal die ze niet goed beheersen.” Want met een goede kennis van de moedertaal is het gemakkelijker een andere taal te leren.

[RNW, 15 november 2011]

on 15.11.2011 at 23:25
Tags: /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter