blog | werkgroep caraïbische letteren

Expo: Het toen en nu van de Soeurs

door Wytske van Tilburg

Paramaribo – Op de zolderkamers van het Kerkelijk Museum verwelkomen de Zusters van Liefde en de Zusters van Roosendaal je. Ze kijken je afwachtend aan, maar praten niet. Ook bewegen blijkt lastig. Het zijn namelijk poppen. Het Kerkelijk Museum R.K. Bisdom stelt de expositie Het toen en nu van de Soeurs tentoon.

Om de zusters te eren voor de vele jaren van vrijwilligerswerk en de armenzorg, wilde Het Kerkelijk Museum graag een tentoonstelling aan hen wijden. Idris Kortram is één van de archivarissen bij het Rooms Kerkelijk museum. Samen met een andere collega zette ze deze expositie op. Tijdens de rondleiding vertelt ze vol enthousiasme en toewijding het verhaal van de zusters.

De geschiedenis
De Tilburgse Zusters hebben in 1916 het St. Vincentius Ziekenhuis opgericht. Zij hebben hier 97 jaar lang hard gewerkt en liefdadigheidswerk verricht. Het idee om sociaal werk onder de ex-leproze patiënten en arme kinderen te beginnen, ontstond al 181 jaar geleden in Tilburg Nederland. De Zusters van Liefde uit Tilburg kwamen op 29 september 1894 aan in Suriname, nadat de toenmalige bisschop, monseigneur Wulfingh, daartoe een verzoek had gedaan. Zij kwamen in die tijd voornamelijk om de melaatsen in Suriname te verplegen. Na verloop van tijd groeide de behoefte aan een eigen ziekenhuis. Op 19 juli 1916 werd het St. Vincentius Ziekenhuis formeel geopend en ingewijd door Monseigneur Van Roosmalen. De laatste twee zusters, Lidewijde van Doorn en Corrie Langermans hebben eind augustus Suriname verlaten.
De congregatie van de Zusters van Roosendaal werd in 1832 gesticht door Mère Marie Joseph Raaymakers. Ook zij trokken naar Suriname, maar in tegenstelling tot de Zusters van Liefde hielden deze zusters zich vooral bezig met onderwijs en opvoeding. In 1856 werden hier verschillende weeshuizen en armenscholen gesticht. In vergelijking met andere congregaties waren er relatief veel Zusters van Roosendaal werkzaam in Suriname.
“Het kost erg veel tijd om een nieuwe expositie op te zetten, zeker als je maar met z’n tweeën bent”, vertelt Kortram. “Maar als je de blije reacties van de bezoekers ziet, is het de moeite waard. We hebben ongeveer tien bezoekers per week. Voor deze tentoonstelling hebben we veel spullen gekregen van de verschillende congregaties. Het toen en nu van de Soeurs is een tijdelijke tentoonstelling. Elk half jaar kunnen geïnteresseerden een andere tentoonstelling bezichtigen in het in 2005 opgerichte museum.
De expositie is al te zien in het Bisschopshuis vanaf tien augustus en zal waarschijnlijk nog tot februari blijven staan. Ook de vaste expositie valt nog altijd te bezichtigen.
[uit de Ware Tijd, 14/09/2013]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter