blog | werkgroep caraïbische letteren

Biografie De Kom in Paramaribo

De kersverse biografie van Anton de Kom wordt a.s. dinsdag in Paramaribo ten doop gehouden, nadat het eerste exemplaar al in Amsterdam op 1 november bij de Vereniging Ons Suriname was aangeboden aan De Koms enige dochter, Judith de Kom. Daarbij zal ook een exemplaar van het gedigitaliseerde archief van De Kom worden aangeboden aan een vertegenwoordiger van het Surinaams Nationaal Archief.

Alice Boots en Rob Woortman hebben na uitgebreid onderzoek in de archieven en gesprekken met de nazaten van De Kom, zijn levensverhaal gereconstrueerd. In Anton de Kom vertellen zij over zijn jeugd in Paramaribo, zijn vertrek naar Nederland en over Wij slaven van Suriname, het boek dat hij schreef als aanklacht tegen het Nederlandse kolonialisme.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog belandde De Kom in het verzet en hij zou vlak voor de bevrijding overlijden in het Duitse concentratiekamp Sandbostel.
De Koms gedachtegoed over Suriname en de geschiedenis van de slavernij is nog steeds actueel en ook dat wordt nu verteld in deze boeiende biografie.

Datum: dinsdag 17 vovember 2009
Plaats: Zus&Zo, Grote Combeweg, t/o de Palmentuin

Programma

· 19.30 uur: Inloop
· 20.00 uur: Aanvang
· Welkom
· Inleiding drs E Jagdew
· Nina Jurna in gesprek met de auteurs van de biografie, Alice Boots en Rob Woortman
· Muzikaal intermezzo
· Overhandiging van het archief aan de minister van Binnenlandse Zaken
· Woord Cees de Kom, zoon van Anton de Kom
· Boeksignering door de auteurs.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter