blog | werkgroep caraïbische letteren

Geschokte reacties op dood Cynthia Ringeling

Achtergestelde schoolkinderen zoveel mogelijk stimuleren om zich verder te ontwikkelen. Dat was de passie van orthopedagoog Cynthia Ringeling. Ze kwam op 27 juni j.l. in Nederland op tragische wijze om het leven.

Ringeling richtte het programma Leri for Life op, dat in Suriname op verschillende plaatsen wordt uitgevoerd. Lilian Callender, onderwijskundige en directeur van de hogeschool INHOLLAND, kende Ringeling goed: “Ik ben diep geschokt”, zegt ze.

Onderwijsmens
Callender kent Ringeling als een ‘intellectueel, ondernemend en gedreven’ mens. Ze was een onderwijsmens in hart en nieren en had een grote liefde voor Suriname en voor kinderen in een achterstandssituatie. Ze ontwikkelde het programma Leri for Life om kinderen met voorschoolse activiteiten mee te krijgen in het onderwijs.

Hoewel Ringeling al op 4-jarige leeftijd naar Nederland kwam, bleef ze zeer betrokken bij Suriname. Ze woonde voor promotie-onderzoek een tijdje in Suriname. “Ze heeft het daar niet altijd even gemakkelijk gehad”, zegt Callender. “Het is moeilijk om voet aan de grond te krijgen, maar door haar gedrevenheid en ondernemende geest heeft ze zich er doorheen geslagen.”

De resultaten van Ringeling waren zo goed, dat Suriname niet meer om haar heen kon. Naast Leri for Life, dat in twaalf dorpen wordt aangeboden, ontwikkelde ze ook een programma voor eerste klassers in de volksbuurten van Paramaribo. Het aantal zittenblijvers daalde snel.
Dr. Ringeling – tweede van links – op bezoek in Akelakondre

In juli zou Ringeling weer naar Suriname gaan voor een training. Maar voor ze kon afreizen werd ze door haar ex-partner om het leven gebracht. Hij is gearresteerd. Cynthia Ringeling werd 51 jaar en laat twee kinderen achter. Ze is in Amsterdam begraven, maar Leri for Life organiseert in Paramaribo ook een dankdienst.

[overgenomen van Radio Nederland Wereldomroep]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter