blog | werkgroep caraïbische letteren

Ziekte, dood en geldgebrek overzee

Op vrijdag 13 mei vindt de bijeenkomst Oost west, thuis best? Ziekte, dood en geldgebrek overzee plaats. Verhalen over de koopmansgeest van Nederlanders in de vroegmoderne tijd (late 16e-18e eeuw), over de buit, het graaien en de uitbuiting zijn er te over. Maar was het leven van die gelukszoekers overzee eigenlijk wel zo leuk? En hoe verging het de thuisblijvers?

Een aantal onderzoekers vertelt over het leven van Nederlanders overzee op verschillende vestigingsplaatsen. Wat deze onderzoekers gemeen hebben is dat hun onderzoek gebaseerd is op archieven die zich niet in Nederland bevinden, maar overzee. Dit bronmateriaal bestaat uit brieven, kerkelijke archieven en ambtelijke documenten zoals ambassadeverslagen, vergaderstukken en vonnissen. Ook komt aan de orde hoe dergelijk onderzoek in zijn werk gaat en welke obstakels onderzoekers kunnen tegenkomen.

Programma
10.00 – 10.15 uur Inloop met koffie en thee
10.15 – 10.30 uur Welkom en inleiding door Theo Thomassen
10.30 – 11.00 uur Groeten uit Kaap Verdië, 26 juni 1638 door Roelof van Gelder
11.00 – 11.30 uur Cupido aan de Hudson. Bloed en bruiloft in Nieuw Amsterdam door Frans Blom
11.30 – 11.45 uur Pauze
11.45 – 12.15 uur Carrière in de West door Suze Zijlstra
12.15 – 12.45 uur Achterblijven in de Republiek (1672) door Judith Brouwer
12.45 – 13.30 uur Lunchpauze
13.30 – 14.00 uur Batavia tijdens de Chinese opstand (1740) door Remco Raben
14.00 – 14.30 uur Het beeld van de kaneelschillers van de salagama-kaste door Lodewijk Wagenaar
14.30 – 15.00 uur Pauze
15.00 – 15.30 uur VOC-archieven in India door Lennart Bes
15.30 – 16.15 uur Discussie en afsluiting geleid door Theo Thomassen
16.15 – 16.45 uur Borrel

Sprekers
Dr. Lennart Bes studeerde Indology aan de Universiteit Leiden en werkt bij het Nationaal Archief. Hij publiceerde onder andere over Zuid Indiase geschiedenis.

Dr. Frans R.E. Blom (UvA Historische Nederlandse Letterkunde) is gespecialiseerd in de Nederlandstalige en Latijnse literatuur van de Gouden Eeuw. Zijn dissertatie is de bekroonde studie naar Huygens’autobiografie Mijn leven. Lopend onderzoek is getiteld ‘Merchandising Intellect. Artistic careers between Amsterdam and The Hague’ en richt zich op marktwerking en positioneringsstrategieën van vroegmoderne kunstenaars. Een tweede onderzoeksveld betreft de beeldvorming van overzeese streken in patria, zoals de Levant en Nieuw Nederland in Nederlandse en Engelstalige teksten.

Judith Brouwer MA is PhD-student vakgroep Nederlandse Taal en Cultuur, Rijksuniversiteit Groningen

Dr. Roelof van Gelder is historicus, oud-redacteur van NRC Handelsblad en auteur van verschillende biografieën. Thans is hij gastonderzoeker bij de leerstoelgroep Geschiedenis, Archeologie en Regiostudies

Dr. Remco Raben doceert Aziatische en niet-westerse geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Hij maakte de inventaris van de VOC-archieven in Nederland en publiceerde over vroeg-moderne en moderne geschiedenis van Indonesië.

Dr. Lodewijk Wagenaar is medewerker van de leerstoelgroep Nieuwe Geschiedenis (onderdeel van Geschiedenis, Archeologie en Regiostudies), is geïnteresseerd in het overzeese optreden van de VOC en in de beeldvorming van ‘Nederlanders’ over de Oost en van Aziaten over ‘Nederlanders’. Uitgangspunt van zijn onderzoek is meestal Ceylon (sinds 1972 Sri Lanka geheten).

Suze Zijlstra, MA, werkt als promovendus bij de afdeling Nieuwe Geschiedenis van de Universiteit van Amsterdam, waar zij onderzoek doet naar de machtsverhoudingen tussen de etnische groepen die Suriname bewoonden in de tweede helft van de 17e eeuw.

Prof. dr. Theo Thomassen is hoogleraar Archiefwetenschap. Hij studeerde Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Leiden en Archivering aan de Archiefschool.

Datum, tijd, locatie en prijs
Datum vrijdag 13 mei
Tijd 10.00 – 16.45 uur
Locatie Oost-Indisch Huis, Kloveniersburgwal 48, VOC-zaal
Prijs € 55,- / AUV-leden € 39,-

Aanmelding voor de bijeenkomst kan geschieden middels het inschrijfformulier.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter