blog | werkgroep caraïbische letteren

Helman herrijst als een sfinx

Boekpresentatie De sfinx van Spanje van Albert Helman

in Theater Perdu, Kloveniersburgwal 86, 1012 CZ Amsterdam

Met Rudolf de Jong en Michiel van Kempen

Aanvang 15.00 uur
Zaal open 14.30 uur

De van oorsprong Surinaamse schrijver Albert Helman (Lou Lichtveld) is vooral bekend van zijn in 1931 verschenen anti-koloniale roman De stille plantage. Minder bekend is dat hij van 1932 tot 1937 als verslaggever van o.a. de Nieuwe Rotterdamsche Courant (NRC) en De Groene Amsterdammer in Spanje verbleef. In De sfinx van Spanje beschrijft de stilist Helman zijn waarnemingen in het Spanje tijdens het begin en de eerste jaren van de Spaanse Burgeroorlog.
In 1937 verschenen zijn journalistieke bijdragen in aangepaste vorm als De sfinx van Spanje bij de Rotterdamse uitgeverij Nijgh en van Ditmar. Nu, 75 jaar na het uitbreken van de Spaanse Burgeroorlog, brengt Uitgeverij Schokland dit boek opnieuw uit als eerste deel in de serie Kritische Klassieken.

Rudolf de Jong was van 1960 tot 1994 referent anarchisme en Iberische wereld bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) te Amsterdam

Michiel van Kempen schreef het nawoord bij de tweede uitgave van De sfinx van Spanje en is bijzonder hoogleraar West-Indische Letteren aan de Universiteit van Amsterdam en beoogd schrijver van de biografie van Albert Helman.

Klik hier voor een dossier over de Spaanse Burgeroorlog en Albert Helman van het VPRO-programma OVT, en een gesprek met Michiel van Kempen

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter