blog | werkgroep caraïbische letteren

Project Inktaap in Suriname en Curaçao

door Hilde Neus

Sedert een aantal jaren participeert Suriname in het Inktaapproject. Vorig jaar deed Curaçao voor het eerst mee. De bedoeling is, dat een aantal leerlingen van diverse middelbare scholen 3 bekroonde Nederlandse boeken lezen en participeren in een debat waarin – naar hun idee – het beste boek gekozen wordt.

Een probleem waar Suriname al langer mee kampt en waar Curaçao zich ook over heeft uitgesproken na afloop van Inktaap 2011 is, dat de boeken vaak totaal niet aansluiten bij de ervaringwereld van de Caribische lezers. Alleen maar nette mensen van Robert Vuistje (2009) was hierop een uitzondering, gezien het feit dat het boek de Surinaamse bewoners van Amsterdam Zuid-Oost (meer bekend als de Bijlmer) omvat. Dit boek bood dan ook veel herkenbare aanknopingspunten voor onze studenten en werd met overdonderende meerderheid beargumenteerd gekozen tot winnaar 2010.

In oktober zullen de nieuwe boeken (2012) over de scholen worden gedistribueerd. Nu is er ook Congo bij, een geschiedenis over de Congo. Naar mijn inschatting absoluut ongeschikt voor de Surinaamse studenten. Graag willen wij aan de drie reguliere boeken, een roman toevoegen die – ons inziens – wel zal aanspreken. Dit jaar hebben we gekozen voor Kuis van Rihana Jamaludin. We zullen ons sterk maken dat voortaan ook een suggestie voor een literair werk vanuit het Caribische gebied gedaan wordt. We hopen dan dat deze suggestie wordt overgenomen door de Taalunie.

Te beluisteren op het congres Neerlandistiek in het Caribisch gebied, sectie Literatuur in Caribisch gebied. Voor programma klik hier

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter