blog | werkgroep caraïbische letteren

Wanbeleid bij AdeKUS

Judy de Graav, docent Rechten AdeKUS, pakt haar biezen en verlaat de collegezaal, nadat ze gisteren is uitgejouwd door stakende, het volkslied zingende studenten. (Foto dWT/Stefano Tull).

door Rolf van der Marck

 

Gister is er weer eens een bom gebarsten bij de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS), nu bij de Rechtenfaculteit, waar slechts 4 van de 117 eerstejaars-studenten in staat zijn gebleken een voldoende te halen voor het vak ‘Recht en Rechtssystemen’. Het staat terecht breed uitgemeten op de voorpagina van de Ware Tijd van vandaag en je hoeft niet eens alle ins en outs te kennen om onmiddellijk te kunnen zeggen dat dit een grof schandaal is. Zo’n wanprestatie kán niet zijn ontstaan door de docent alleen, óók niet door de studenten alleen, nee, dit is het compleet falen van het hele systeem. In feite moet ons enige en kostbare instituut voor hoger onderwijs onmiddellijk aan de beademing, om de ernst van de situatie duidelijk te maken.

Wie vervolgens zoekt wat de krant er zélf van denkt en je gaat naar het hoofdredactioneel artikel, dan vínden ze toevallig wel wat, “maar ze vinden het moeilijk door te dringen tot de essentie van het probleem”. Ze wijzen er enerzijds op dat dit soort situaties al jarenlang voortduurt –decaan Clayton Wallerlei zegt ook dat er met haast alle eerstejaarsvakken problemen zijn–, maar anderzijds zeggen ze dat “studenten aan hun stand verplicht zijn kritisch te blijven denken, van hen wordt verwacht de handen uit de mouwen te steken en diepteanalyses te maken over de kansen en bedreigingen op de universiteit, waar in belangrijke mate hun maatschappijvisie en intellectuele vaardigheid wordt ontwikkeld.” Wat een gelul, de Ware Tijd is hard toe aan een nieuwe hoofdredacteur, zo’n kulargument kan ‘n beetje krant zich niet permitteren.

Kortom, ‘there is something rotten’ in de AdeKUS. Het kan aan van alles liggen, ik noem maar een paar mogelijkheden: gebrek aan financiële middelen, verkeerd management, onvoldoende gekwalificeerde staf en docenten, gebrek aan cohesie tussen universiteitsbestuur en de faculteiten onderling, onvoldoende tot slecht gemotiveerde docenten, te lage drempel bij de instroom van studenten, meest waarschijnlijk –naar mijn mening– een aantal van deze zaken mét elkaar. Er zal dus noodgedwongen ingegrepen moeten worden om te voorkomen dat de AdeKUS volledig teloor gaat. Nu ben ik een verklaard tegenstander van politiek/etnisch bestuurde ministeries en instituten en al helemaal van door Bouterse ingestelde sturingscommissies, maar het rot zit te diep om het probleem over te laten aan het universiteitsbestuur, ze zitten te diep in de shit om er zélf nog uit te kunnen komen.

Wil Suriname zich niet internationaal nog meer te schande maken dan door het bij gebrek aan quorum in het parlement níet ratificeren van internationale verdragen, dan moet het wanbeleid bij de AdeKUS onmiddellijk een halt worden toegeroepen, opdat onze universiteit niet helemaal verloren gaat. Trek een ervaren ‘verandermanager’ aan zoals Ajax dat heeft gedaan in de persoon van Ten Have versus Cruijff, en geef die de opdracht ons nationale wetenschaps- en opleidings- instituut drastisch te reorganiseren. Hoeveel geld daartoe moeten worden neergeteld maakt niet uit, het is altijd vele malen goedkoper dan de teloorgang van de AdeKUS.

[Dit artikel is eerder gepubliceerd op Suriname Stemt.]

1 comment to “Wanbeleid bij AdeKUS”

  • De tekst uit de Ware Tijd:

    Adek-docent Rechten uit protest uitgejouwd

    door Filia Enser

    22/11/2011

    Paramaribo – Student Rechten hebben hun docent, Judy de Graav, gisteren tijdens een spontane actie uitgejouwd. Al geruime tijd zouden er klachten zijn over onder meer het vak Recht en Rechtssystemen. Aankloppen bij de richtingscoördinator Rechten heeft niet geleid tot oplossing van de problemen.

    “Onlangs hebben van de 117 studenten slechts vier het vak gehaald. Hoewel wij niet twijfelen aan de deskundigheid van de docent, moet hier wel verandering in komen”, zegt Michelle Jules, fasevertegenwoordiger Rechten.

    dWT foto/Stefano Tull
    Judy de Graav, docent Rechten op de Adek, verlaat met haar biezen de collegezaal, nadat ze gisteren is uitgejouwd door stakende studenten. Deze gingen gisteren in actie, omdat het gros van hen met geen mogelijkheid haar examens haalt.-.

    Al jaren
    Behalve problemen met De Graav grepen de studenten de situatie ook aan om te klagen over het docententekort en overvolle collegezalen. Schriftelijk is aan bestuursvoorzitter Ryan Sidin gevraagd spoedig een afvaardiging te ontvangen om samen te werken naar oplossing van de problemen. De bestuursvoorzitter heeft beloofd hen morgen te ontvangen. Reeds aan het begin van dit collegejaar worden studenten geconfronteerd met problemen die het onderwijsproces verstoren. Verder hindert het studenten dat bij het vak Recht en Rechtsystemen al een aantal jaren slechte resultaten worden neergezet. De Graav om een reactie gevraagd blijft bondig: “Studenten weten waar ze hun klachten moeten deponeren, en niet naar de pers stappen.”

    Niet nieuw
    Een interview met decaan Clayton Wallerlei, die inging op de situatie, leek even spaak te lopen, omdat De Graav vond dat hij liever eerst met het universiteitsbestuur sprak. Ze werd door een verslaggever van Apintie erop gewezen dat haar beurt al voorbij was en het besluit om tot de pers te praten aan Wallerlei moest worden overgelaten. “De problemen zijn niet nieuw. Beperkte financiële middelen bemoeilijken het aantrekken van personeel. Er is vaak aan de bel getrokken, maar het bestuur is aan het budget gebonden, dus het is roeien met de riemen die wij hebben.”
    Afgesproken is om samen met de studenten naar oplossingen te werken. Wallerlei bevestigt het docententekort. “We hebben met haast alle eerstejaarsvakken problemen. Van de 53 docenten is bovendien de helft parttimer.” De studierichting Rechten telt ongeveer 2.800 studenten. Een calculatie wijst uit, dat het docentenkorps moet worden verdubbeld. Er zal verder specifiek worden gekeken naar het probleem met de docent en waaraan het ligt dat het slaagpercentage zo laag is. “Ik hoop niet dat de situatie escaleert. De deur is open voor dialoog met studenten”, aldus Wallerlei.

    Andere studie
    Fasevertegenwoordiger Jules benadrukt dat niet is geprotesteerd om het probleem van De Graav alleen, maar ligt de nadruk op de omstandigheden waaronder colleges worden gevolgd. “Het is niet te doen om met 120 studenten één vak te volgen”, zegt een andere student. Enkele maanden terug trokken studenten al aan de bel en ze wilden uit vrees voor represaille hun naam niet prijsgeven. “Het vak van mevrouw De Graav houdt studenten op. Discussiëren met haar is zinloos, omdat je die strijd toch altijd verliest”, beweren enkele studenten. Eerder dit jaar deponeerden studenten een brief bij het parlement waarin zij hun beklag deden. Volgens informatie zijn er zelfs studenten die van richting veranderen, omdat zij het examen maar niet halen. Tot morgen volgen studenten geen les, in afwachting op het gesprek met het universiteitsbestuur.-.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter