blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Gitarist en zanger Jan Vlijt overleden

Kralendijk — Voor de jongere generatie is hij misschien een onbekende. Voor de oudere generatie Bonairianen en Antillianen was hij echter één van de grootste artiesten, gitaarspelers en zangers, die Bonaire heeft voortgebracht, Jan Miguel Vlijt. Hij is onlangs op 90-jarige leeftijd in Nederland overleden.

Jan Vlijt heeft de laatste jaren van zijn leven in Amsterdam gewoond, praktisch geheel afgezonderd. Hij had bijna geen contact meer met mensen van zijn geboorte-eiland. In Nederland trad Jan Vlijt op onder de artiestennaam Juan Serrano. Hij was vooral actief als artiest op Aruba in de eerste helft van de vorige eeuw. Later heeft hij zich in Nederland gevestigd, waar hij trouwde met zijn Nederlandse vrouw. Verschillende pogingen van diverse personen om in contact te komen met Vlijt strandden, omdat zijn vrouw daar niet achter stond.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft Jan Vlijt gediend bij de Schutterij op Aruba. Daar leerde de bekende mandolinespeler uit Bonaire, Theo Scherptong, Vlijt kennen. Hij was ook schutter en herinnert zich Vlijt nog als gitarist en zanger. Vooral zijn heldere stem trok de aandacht, een stem die overal meteen werd herkend. Theo Scherptong: “Jan Vlijt was een zeer onafhankelijke artiest. Hij sloot zich niet snel aan bij een muziekgezelschap. Maar ik moet zeggen dat hij een groot artiest was.”
Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren de schutters op Aruba heel erg bezig met muziek. De schutters waren belast met het bewaken van strategische plekken op Aruba, vooral de olieraffinaderij Lago.
Verschillende van die schutters speelden in muziekgezelschappen, zoals de Bonairiaan Pedro Raphaela (1924), die korporaal was bij de Schutterij. Hij trad iedere zondagmiddag op met de Savaneta Boys, waarbij het publiek in groten getale kwam om te dansen. Ook Jan Vlijt speelde met de Savaneta Boys. In de periode dat hij nog actief was in de muziekwereld op de eilanden, heeft hij vele opnames gemaakt. Een aantal van de opgenomen composities: ‘Nena’, ‘Azein Banana’, ‘Lorita’, ‘Djidjia’, ‘Cathalina mal muhé’, ‘Boka di tribon’ en ‘Dolorita’.
[uit Amigoe, 16 juli 2012]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter