blog | werkgroep caraïbische letteren

Zwarte oorsprong van goud verleden

door Tjebbe Van Tijen

ZWARTE OORSPRONG VAN GOUD VERLEDEN…. en geen goede toekomst voor hen die het verleden ontkennen of zelfs niet willen weten.  Het thema van SAIL Amsterdam 2015: “Van Gouden verleden naar Gouden toekomst.”

Je denkt eerst dat kan niet waar zijn, maar het is botweg de HuichelHollanders mentaliteit van de 21e eeuw die drie eeuwen slavenhandel en uitbuiting waarbij zeilschepen een onmisbaar werktuig waren, als een “gouden verleden” durft te beschrijven. Goud jazeker daarin veranderde de lichamen en het zweet van de arbeid van de slaven en koelies, vermengd met het profijt getrokken uit de lijven van geronselde matrozen. In het Nationale Scheepvaartmuseum zal een banket en een debat over de toekomstige welvaart der Lage Landen gehouden worden lees ik in de krant.

zwarte oorsprong

Het scheepvaartmuseum dat ooit pas na decennia een aarzelend kritische tentoonstelling over slavernij wist te houden en die niet meer wist te herhalen… een tentoonstelling die het bestond vooral ook enkele goede aspecten in de zijlijn van de slavenhandel te belichten…

Nu in 1934 verwoorde de Surinaamse auteur Antion de Kom al dit HuichelHollander sentiment in deze korte strofes:

Geen schouwspel kan dat van een driemastvolschip onder voltuig evenaren, het is schooner dan Hauser’s „Laatste Zeilschip”, schooner dan het fregatschip „Johanna Maria”, het is de droom van hen, die tusschen het geraas der groote stad, tusschen schrijf- en rekenmachines droomen over de gouden volheid van vergane tijden. (…) Hierboven ruikt gij de prikkelende lucht van teer en de zilte zeewind. Daarbeneden stinkt het reeds een mijl lijwaarts naar het zweet en de uitwerpselen van duizend in het ruim gepakte slaven. Hierboven hoort gij de kreet van den albatros, de zingende matrozen en het geruisch der golven. Daaronder hoort gij het gejammer der slaven, kreten de van een vrouw in barensnood en de zweep, die neersuist op de ruggen der zwarten.[Kom, Anton de. 1934. Wij slaven van Suriname. Amsterdam: Contact. ; p. 27/28. www.worldcat.org/oclc/902505763]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter