blog | werkgroep caraïbische letteren

Nieuws voor journalisten

Avond van de Bijzondere Journalistiek: 4 juni

Op donderdagavond 4 juni organiseert het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten in Amsterdam de ‘Avond van de Bijzondere Journalistiek’. Met een keur aan gastsprekers, optredens en columnisten zal worden teruggekeken op de oogst van 25 jaar Bijzondere Journalistieke Projecten.

ruth krant allochtoon

Ook zullen op deze avond de journalistieke prijzen van het Fonds BJP worden uitgereikt:

De Brusseprijs, voor het beste journalistieke boek van 2014. De jury – Ferry Mingelen (voorzitter), Noraly Beyer en Marcel van Engelen – buigt zich momenteel over de 135 ingezonden boeken. Eind april zal de shortlist bekend worden gemaakt.

De Lira Correspondentenprijs, voor de beste freelance buitenlandcorrespondent van 2014 en de beste correspondent tot 30 jaar. De jury – Margriet Brandsma, Katrien Gottlieb en Peter Brusse – maakt in de loop van april bekend wie van de 40 deelnemende correspondenten zijn genomineerd.

Reserveer alvast de datum:
Donderdag 4 juni, vanaf 20.00 uur, Tolhuistuin, Amsterdam

De presentatie is in handen van Stephan Sanders. De uitnodiging en nadere informatie over de invulling van het programma volgen binnenkort.

Laatste oproep: tot 1 april aanvragen NIAS journalist-in-residence

Tot 1 april kunnen journalisten een verzoek indienen voor de NIAS-verblijfsbeurs van € 10.000 voor de periode september 2015 t/m januari 2016. Het verblijf in het NIAS te Wassenaar is vooral geschikt voor auteurs / journalisten die hun (veld)onderzoek grotendeels hebben afgerond en in de schrijffase verkeren. Lees hier het enthousiaste verslag van journalist-in-residence, Koen Haegens.

Diario
Journalist-in-residence, Nederlands Instituut Athene
Vanaf najaar 2015 stelt het Fonds BJP ook een beurs beschikbaar voor een journalist-in-residence bij het Nederlands Instituut Athene (NIA). Met deze nieuwe beurs hopen het NIA en het Fonds BJP de berichtgeving over Griekenland te verdiepen.

Geïnteresseerde journalisten kunnen tot 15 juni bij het Fonds BJP een verzoek indienen voor een verblijfbeurs à € 4.000 voor twee maanden. De precieze verblijfsperiode (najaar 2015) wordt in overleg met het NIA vastgesteld. Klik hier voor informatie over de aanvraagprocedure.

Times of Suriname
Subsidie voor jonge journalisten
Journalisten tot 30 jaar opgelet: vanaf dit jaar kent het Fonds BJP een speciale subsidieregeling. De Lira Startsubsidie is bestemd voor jonge journalisten met een veelbelovend project maar weinig ervaring. Klik hier voor meer informatie over de aanvraagprocedure.

AntilliaansDagblad

Nieuwe verhalen op Nieuwejournalistiek.nl
Neem vooral een kijkje op onze gloednieuwe website. Sinds begin deze maand zijn hier diverse dossiers te lezen over actuele ontwikkelingen in de journalistiek. Twee jaar lang volgen vijf onderzoeksjournalisten voor het Fonds BJP vijf van de bekendste en meest spraakmakende journalistieke start-ups: De Correspondent, Blendle, Follow The Money, The Post Online en Jalta.

Ook bevat de website een serie reportages over de ins en outs van dronejournalistiek, de werking van het Deep Web en multimediale toepassingen van verhalende journalistiek. Het dossier over lezerscoöperaties is vanaf deze week uitgebreid met verhalen over Het Friesch Dagblad (de oudste lezerscoöperatie van Nederland) en De Correspondent.

Meer links, klik hier

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter