blog | werkgroep caraïbische letteren

Internationale reacties op aanslag in Parijs

Amsterdam – De wereld heeft met afschuw gereageerd op de terreuraanslag op de redactie van het Franse weekblad Charlie Hebdo. Hieronder volgen enkele reacties.

PRESIDENT FRANÇOIS HOLLANDE VAN FRANKRIJK

“Dit is een uitzonderlijk barbaarse daad.”

HOOFDREDACTEUR VAN CHARLIE HEBDO GÉRARD BIARD

“Ik begrijp niet dat mensen met zwaar wapentuig een krant kunnen aanvallen. Een krant is geen oorlogswapen.”

SECRETARIS-GENERAAL BAN KI-MOON VAN DE VERENIGDE NATIES

Ban noemde de aanslag een ‘vreselijke terroristische aanslag en een aanval op een van de hoekstenen van de democratie’. “Deze gruwelijke aanval was bedoeld om ons te verdelen. We moeten niet in die val trappen. Dit is een moment om wereldwijde solidariteit te tonen.”

PRESIDENT BARACK OBAMA VAN DE VERENIGDE STATEN

“Ik veroordeel de gruwelijke schietpartij in het kantoor van Charlie Hebdo die aan twaalf mensen het leven heeft gekost. Frankrijk is Amerika’s oudste bondgenoot en is samen met de Verenigde Staten opgetrokken in de strijd tegen terroristen die de wereld en onze veiligheid bedreigen. Telkens weer heeft de Franse bevolking zich sterk gemaakt voor de universele waarden die onze volkeren al generaties lang verdedigen. Frankrijk en de wereldstad Parijs zijn hier een tijdloos voorbeeld van dat veel langer mee zal gaan dan de hatelijke denkbeelden van deze moordenaars.”

BONDSKANSELIER ANGELA MERKEL VAN DUITSLAND

“Deze verwerpelijke daad is niet alleen een aanval op de levens van Franse burgers en de Franse binnenlandse veiligheid. Het is ook een aanval op de vrijheid van meningsuiting en de pers, een cruciaal onderdeel van onze vrije en democratische cultuur. Niets kan dit rechtvaardigen.”

PREMIER DAVID CAMERON VAN GROOT-BRITTANNIË

“Dit huis (Lagerhuis, red.) en dit land staan zij aan zij met de Franse bevolking in haar verzet tegen alle vormen van terreur. We staan vierkant voor de vrijheid van meningsuiting en democratie. Deze mensen zullen ons die waarden nooit kunnen afnemen.”

SECRETARIS-GENERAAL JENS STOLTENBERG VAN DE NAVO

“Dit was een barbaarse daad en een afschuwelijke aanval op de persvrijheid. Mijn gedachten gaan uit naar de slachtoffers en hun families. We staan zij aan zij met onze bondgenoot Frankrijk. Alle NAVO-bondgenoten steunen elkaar in de strijd tegen terrorisme. Terrorisme in welke vorm dan ook kan niet worden getolereerd of gerechtvaardigd.”

PRESIDENT VLADIMIR POETIN VAN RUSLAND

“We veroordelen deze cynische misdaad in de sterkste bewoordingen. We benadrukken opnieuw onze bereidheid om samen te werken in de strijd tegen terrorisme.”

MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN SAMEH SHOUKRY VAN EGYPTE

“Egypte staat klaar om samen op te treden tegen terrorisme, een internationaal fenomeen dat zich richt op de stabiliteit en veiligheid in de wereld. Er is internationale en gecoördineerde actie nodig om dit fenomeen uit te roeien.”

SALMAN RUSHDIE

“Ik schaar me achter Charlie Hebdo – net als iedereen zou moeten doen – om de kunst van de satire te verdedigen. Satire staat altijd voor vrijheid en is tegen tirannie, oneerlijkheid en domheid. ‘Respect voor religie’ is een code geworden die ‘angst voor religie’ betekent. Religie verdient kritiek, satire en onbevreesde oneerbiedigheid, net als alle andere ideeën.

ZWEEDSE CARTOONIST LARS VILKS, DIE VANWEGE ZIJN EIGEN CARTOONS VAN MOHAMMED NOG ALTIJD WORDT BESCHERMD DOOR DE POLITIE

“Dit zal angst zaaien onder mensen op een heel ander niveau dan we tot nu toe waren gewend. Charlie Hebdo was een kleine oase, niet veel mensen durfden wat zij durfden. Ik weet niet wat er nu met ze gaat gebeuren. Kunnen ze doorgaan met publiceren?”

HOOFDREDACTIONEEL COMMENTAAR VAN JYLLANDS-POSTEN, DE DEENSE KRANT DIE IN 2005 CARTOONS VAN DE PROFEET MOHAMMED PLAATSTE EN OOK DOELWIT VAN DREIGEMENTEN EN AANVALLEN WERD

“Charlie Hebdo was een van de bladen die zich het meest soldair toonde met Jyllands-Posten op het hoogtepunt van de Mohammed-crisis. We zijn dat niet vergeten. Wij hier bij Jyllands-Posten leven erg mee met onze collega’s in Parijs.” (AP)

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter