blog | werkgroep caraïbische letteren

Standbeeld voor Tula en de slavenopstand 1795

door Hitzig Bazur

De Janwe-rotonde is bijna klaar. Ik ben vandaag voor de eerste keer gaan
kijken. Het ziet er goed uit en geeft de indruk, dat het de verkeersstromen die er straks op worden los gelaten, wel aan kan. Een iets grotere rotonde zou mogelijk nog effectiever zijn, maar mogelijk is die niet nodig ook in verband met rustiger verkeer buiten spitsuren.

Opmerkelijk is, dat men de ingang naar de Oude Caracasbaaiweg heeft afgesloten. Jammer. Het is niet geheel duidelijk hoe men zal moeten rijden om op die Oude Caracasbaaiweg te komen, maar als de rotonde klaar is wordt dat dan wel zichtbaar. Opmerkelijk is ook het brede trottoir langs de muur van de kerk van Janwe. Dat had smaller gekund, want niemand gaat daar te voet, zelfs niet om de kerkdiensten bij te wonen. Dat trottoir had dan wellicht een meter smaller gekund en de rijstrook dan een meter breder. Een gemis is ook een beter waterverwerkingssysteem. Zoals het er nu uitziet mag het water stromen zoals het zelf wil en schijnt Salinja de dupe te gaan blijven van dit overtollig regenwater. Dus het ziet eruit alsof de overstroming ter hoogte van de verkeerslichten Caracasbaaiweg – Dr. Maalweg een feit gaat blijven. Het moet toch mogelijk zijn geweest om een verwerkingssysteem te bouwen, dat het water een andere richting uit zou hebben gestimuleerd? Richting Klein Kwartier bijvoorbeeld. Men had ook een waterreservoir onder de rotonde kunnen bouwen bijvoorbeeld om de eerste stromen op te vangen. Heel jammer dat dit soort oplossingen niet in het project zijn ingebouwd.

Het voornaamste punt is echter, dat men geen benaming voor de rotonde schijnt te hebben ingevoegd. Een benaming ter ere van een van onze historische figuren. We mogen de rotonde niet alleen bekend laten worden als rotonde van Janwe – weliswaar goed voor het dagelijks gebruik – maar een officiele benaming is toch wel op zijn plaats. Maar aan welke grote naam uit de Curaçaosche geschiedenis komt die eer toe? Het wordt een grote, drukke rotonde, dus daar moet een belangrijke voorvader herdacht worden. Mijn voorstel is om de rotonde aan Tula en de slavenopstand van 1795 op te dragen. Dat moet dan tot Generaal Tula worden bevordert. Want zijn opstand was weliswaar niet succesvol, maar Generaal Tula stond op, ten gunste van een concept van groot belang voor de hele mensheid. Namelijk ten gunste van de vrijheid en tegen slavernij. Bijkomend is ook de waardige wijze waarop Tula zijn strijd volbracht en het kennis– en menselijkheidsniveau dat hij tentoonstelde tijdens zijn ontmoeting met Pastoor Schink.

Daarbij herdenkt Curaçao in 2013 de 150-jarige afschaffing van de slavernij. De goede voorbereiding voor de herdenking van die mijlpaal is Tula eren met zijn eigen standbeeld op een belangrijke plaats op het eiland. Rotonde Janwe dus!

Wat voor een standbeeld moet het worden?? Ik voorzie een ronde bouw, die de doorlopende ontwikkeling van de mensheid en de navenante strijd voor de menselijke waardigheid aangeeft. En drie niveaus: Een basissokkel, die de structuur draagt, met daarop een secundaire constructie, waarin (of waarop) de belangrijkste momenten van de opstand worden uitgebeeld: de allereerste confrontatie met Shon Van Uytrecht, waarbij de slaven het vertikten om aan
het werk te gaan, de eerste veldslag tegen soldaten die door de vrijheidsstrijders werd gewonnen, de ontmoetingen met Pastoor Schink, de strijd tegen Baron van Westerholt, en tenslotte de aanhouding, het proces en de executie van Tula.

Bovenop de plataform komt dan het standbeeld van Tula zelf, maar hij niet alleen. Ik voorzie een uitbeelding, die Tula in gesprek met zijn strijders laat zien, op een wijze waarop zijn leiderschap de boventoon voert en zijn strijders klaar staan voor de strijd. Met een knoekscene als achtergrond en een typische knoek– of slavenhuisje prominent aanwezig. Op deze wijze voorzie ik de versiering van de Janwerotonde. Laat de discussie nu maar losbarsten.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter