blog | werkgroep caraïbische letteren

Sombra krijgt Grantangi Libi Langa Award

Op 23 november krijgt S. Sombra de Grantangi Libi Langa Award uitgereikt door de Foundation for Information and Education. Dit gebeurt tijdens een feestelijke avond in de Congreshal aan het Onafhankelijkheidsplein Paramaribo. De Foundation organiseert op die avond een koto-ontwerpersshow en een Moi Misi van het Jaar Contest. The foundation is bekend van de Uma Tori televisieshow en verschillende Uma Tori beurzen. Sombra krijgt de Award voor zijn verdiensten op literair gebied. Vorig jaar ging de prijs naar Gerrit Barron.

S. Sombra (Totness, 13 februari 1939) is een Surinaams dichter en voordrachtskunstenaar. Sombra is het pseudoniem van Stanley Richard Slijngard. Hij werkte als stoffeerder, schoolwachter en taxichauffeur. In de jaren ’80 was hij penningmeester van de Schrijversgroep ’77. Zijn poëzie getuigt van een sterk medeleven met de onderste lagen van de maatschappij. Sombra is een van de bekendste voordrachtskunstenaars van Suriname en zijn gedichten doen het ook beter bij voordracht dan bij lezing. Naar de vorm is hij schatplichtig aan R. Dobru, maar in zijn beste werk weet hij op fijnzinnige wijze te observeren.

S. Sombra debuteerde met Tarta [Taart] (1974), vervolgens verschenen Dagwe [ Boa constrictor ] (1976), Kroi [Magie] (1982), Ten/Tijd (1989), Griot (1992) en Boskopuspikri/Boodschappenspiegel (2009). Hij schrijft bijna uitsluitend in het Sranan en in die taal vertelde hij ook het verhaal ‘Futumarki fu grebi’ dat verscheen De Ware Tijd Literair van 1 november 1986, en dat in Nederlandse vertaling verscheen als ‘Voetsporen naar het graf’ in de bloemlezing Hoor die tori! (1990). Ook in de bloemlezing Sirito (1993) verscheen een verhaal van hem. Hij droeg ook bij aan de Engelstalige bloemlezing uit de Surinaamse literatuur Diversity is power (2007).

De Werkgroep Caraïbische Letteren feliciteert Sombra met zijn Award.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter