blog | werkgroep caraïbische letteren

Perschef kabinet: Kwestie-STVS ‘behoorlijk opgeblazen’

Paramaribo – Een harde woordenwisseling tussen president Desi Bouterse en Ricardo Pané van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden (Vids) afgelopen weekend te Redi Doti (zie het bericht hieronder) mocht niet worden uitgezonden door een journalist van de STVS. Zaterdag was dit medium ook aanwezig tijdens het bezoek dat Bouterse bracht aan Redi Doti. Cliff Limburg, perschef op het Kabinet van de President, vindt dat de kwestie over ‘het bandje’ van de STVS “behoorlijk is opgeblazen”.

Hoewel verlaat, zou het geleende nieuwsbandje, met beeldmateriaal over de ontmoeting tussen president Desi Bouterse en inheemse dignitarissen op Redi Doti, zijn teruggestuurd naar de redactie van de nieuwszender. De reden is volgens hem simpel. “Maandag waren er drie activiteiten op het presidentieel paleis waaronder de beëdiging van de nieuwe RGB-minister. Daarna moest ik me haasten om BTO te verzorgen op de SRS en vervolgens het regeringsvoorlichtingsprogramma op SKY.”

Volgens de perschef dus een logisch gevolg dat zaken wat vertraagd zijn gelopen en ‘het bandje’ niet tijdig kon worden bezorgd voor de nieuwsuitzending. “Maar we hebben het weer afgegeven en of ze het alsnog voor hun nieuwsuitzending willen gebruiken ligt aan de STVS”, verklaart Limburg. Op een goed moment haalde Pané uit naar beleidsmakers die niets zouden hebben gedaan aan de achterstelling van inheemsen. Bouterse sloeg hard terug en stelde dat hij pas enkele maanden aanzit en niet zulke kritiek wil aanhoren. Een dreiging van Pané dat acties zouden worden gevoerd, omdat een assembléelid over een groot areaal beschikt in het dorp Maho te Saramacca, werd door Bouterse beantwoord met de uitdaging deze actie inderdaad te voeren.

Na het officiële gedeelte werden journalist en cameraman van de zender door zowel een lid van de Centrale Inlichtingen en Veiligheidsdienst als een assembléelid aangesproken. Op weg terug naar Paramaribo werd de journalist door de leiding van de STVS gebeld om het bandje gelijk naar het station te brengen, wat ook gebeurde. De volgende dag was het bandje echter spoorloos. Uiteindelijk werd wel een bericht gemaakt, maar zonder de confrontatie tussen Bouterse en Pané.

Gisteren is er onder de media commotie ontstaan omdat sprake zou zijn van censuur van de nieuwsredactie van het televisiestation, omdat het bandje de scheldpartij tussen het staatshoofd en Pané bevatte. De betreffende journalist verklaart dat ze zou zijn aangesproken door een lid van de presidentiële beveiliging en een plaatselijke NDP-parlementariër om de harde woordenwisseling niet uit te zenden. Ze zou zich door deze actie nu geïntimideerd voelen.

[uit De Ware Tijd, 09/02/2011]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter