blog | werkgroep caraïbische letteren

KidzTori, een nieuw kwartaalblad

door Cobi Pengel

Twee orthopedagogen en een in het onderwijs ‘verdwaalde’ marketeer, zoals zij zichzelf noemen in de inleiding, namen het initiatief voor het tijdschrift Kidz Tori, waarvan de eerste uitgave in maart verscheen. Op de kleurrijke, aantrekkelijke cover staat duidelijk de doelgroep vermeld: ‘Voor opvoeders van kinderen van 0-18 jaar’. Deze doelgroep komt in KidzTori ruimschoots aan zijn trekken bij het lezen van de vele informatieve artikelen en het bekijken van de prachtige foto’s. Het enthousiasme van de makers spettert de lezer tegemoet. De overzichtelijke inhoudsopgave vermeldt maar liefst vijftien vaste rubrieken, met daarnaast andere, variabele artikelen. Het blad telt ruim 60 pagina’s boordevol KidzTori. Er zijn artikelen over baby’s, peuters, kleuters, schoolkinderen en tieners. Ook zwangerschap en wat een echtscheiding met een kind kan doen komen aan bod. Er is een bezoek gebracht aan een basisschool, wat een artikel met een interessante inhoud heeft opgeleverd. In deze editie is het de OS Clevia waar men een kijkje genomen heeft. Suggestie: ook eens een kijkje nemen bij een school in het binnenland of bij een school waar de zaken minder succesvol verlopen. Voor enkele specifieke artikelen zijn deskundigen geraadpleegd (de dokter, tandarts, de verloskundige, de diëtiste). Nergens kom ik ‘belerende’ woorden tegen, slechts aantrekkelijk gepresenteerde, gemakkelijk leesbare, meestal herkenbare informatie. Ik ben het roerend eens met bijvoorbeeld het grote belang van consequent zijn bij het opvoeden, idem met het sterk afkeuren van het bang maken van jonge kinderen met ‘boeboelaas’, ‘een man’, ‘de dokter’ en meer van dergelijke voor een kind enge figuren. Mijn verbazing spreek ik uit over de ‘wijsheid’ van een leerkracht die een moeder het advies gaf haar kind ’s ochtends voor het naar school gaan liever niet te laten ontbijten, omdat het kind anders in de pauze zijn brood niet eet! Gelukkig wordt dit verkeerde advies door de diëtiste duidelijk weerlegd. Heel leuk is de aandacht die in de vaste rubriek ‘Lekker Lezen’ wordt besteed aan enkele aanbevolen leesboekjes. Het prachtige, uitgebreide naslagwerk Lees je wijs, uitgegeven door de Stichting PCOS, werd hiervoor geraadpleegd. In deze editie van KidzTori worden bijvoorbeeld aanbevolen Popki patu deel 1 en 2 van Orlando Emanuels.

KidzTori ziet er prachtig uit en leest prettig. Het zal echter vermoedelijk vooral, misschien wel uitsluitend, gelezen worden door het deel van de doelgroep dat de bovenlaag van onze maatschappij uitmaakt, om de simpele reden dat het deze groep is die zich het meest zal kunnen identificeren met de inhoud en de erbij behorende foto’s. Misschien kan deze opmerking bij het samenstellen van de volgende edities worden meegenomen en de doelgroep worden uitgebreid. KidzTori is ongetwijfeld een aanwinst ‘voor opvoeders van kinderen van 0-18 jaar’ en andere geïnteresseerden.

Annelot Hahn-Themen, Cindy Lalay-Cederburg & Vanda Koorndijk-Kernizan (redactie), Edme Koorndijk (vormgeving): KidzTori, jrg. 1, nr. 1 . Paramaribo: Kompas Publishing, maart 2011.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter