blog | werkgroep caraïbische letteren

AIVD-infiltrant werkt als journalist in Suriname

door Pieter Van Maele

De AIVD-infiltrant die in de zaterdageditie van De Telegraaf uit de school klapt over zijn jarenlange activiteiten bij de geheime dienst, is momenteel aan de slag als journalist in Suriname. Het gaat om de 50-jarige Paul Kraaijer, die zich in augustus 2010 met zijn vrouw vestigde in het land.

Kraaijer is momenteel hoofdredacteur van een Surinaamse nieuwssite. Ook in Nederland werkte de infiltrant als journalist, onder meer als freelancer bij regionale media. Als mol van de AIVD infiltreerde Kraaijer in links-extremistische kringen en bij gewelddadige dierenrechtenactivisten.

Zo volgde hij jarenlang Robert Molenaar, campagneleider van de extremistische dierenrechtenorganisatie ‘Anti Dierproevencoalitie’. Hij drong volgens De Telegraaf ook door tot de kern van de Antifascistische Aktie (AFA).

Milieu
Daarvoor gebruikte hij ook zijn contacten die hij voor zijn reguliere baan als journalist had gelegd. Kraaijer schreef vooral artikelen over milieu, natuur en afvalbeleid, die hij als freelancer ook aanbood aan Surinaamse media.

Op de redactie in Paramaribo waar Kraaijer werkt, is het nieuws ingeslagen als een bom. Collega’s zeggen verbouwereerd te zijn. Verder wil niemand reageren, buiten dan met de mededeling dat Kraaijer vrijdagochtend even op de redactie was maar al snel terug huiswaarts is gekeerd. Er is naar verluidt nog geen besluit genomen over eventuele stappen die zullen ondernomen worden.

Weinig verbazing
De Antifascistische Aktie (AFA) reageerde intussen wel. In een persbericht meldt de organisatie ‘met veel interesse maar met weinig verbazing kennis genomen te hebben van de berichtgeving’. “Navraag leert ons dat Paul Kraaijer medio jaren ’90 inderdaad enige tijd betrokken is geweest bij onze afdeling in Zwolle. Hij heeft zich ook enige tijd ingezet voor het AFA-tijdschrift ‘Alert’.”

Paul Kraaijer was telefonisch niet bereikbaar voor commentaar. Intussen heeft hij ook al zijn persoonlijke weblogs offline gehaald. Op één van die blogs stond te lezen dat hij als journalist steeds ‘objectief, kritisch én onafhankelijk’ was.

[RNW, 3 juni 2011]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter