blog | werkgroep caraïbische letteren

Studentenoproer AdeKUS gesmoord

door Rolf van der Marck

Het studentenoproer van eerstejaars-rechtenstudenten aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) (zie mijn artikel hier “Wanbeleid bij AdeKUS van 22 november) van afgelopen maandag is op een even voorspelbare als belachelijke wijze gesmoord: “om de rust te doen terugkeren onder de studenten” heeft Koningin Schaak Ryan Sidin, bestuursvoorzitter AdeKUS, zijn pion Mr. Judy de Graav, rond welke docent het oproer was ontstaan, geofferd.

Het bestuur heeft vandaag een studentenafvaardiging ontvangen en aangehoord, waarmee duidelijke afspraken zijn gemaakt. De Graav is dan wel ontlast van haar onderwijstaken, maar zij is niet ontslagen, zoals bestuurslid Khalid Saboerali heeft laten weten.

Alhoewel De Graav na haar op TV vertoonde afpoeieren van de pers (“wat een misbaksel van een mens” was de veel gehoorde reactie) de schijn tégen zich heeft, is het een kwalijke zaak dat het universiteitsbestuur haar met deze actie zonder enig pardon het bos in stuurt, als zou het bestuur zélf part noch deel hebben aan dit drama. De Graav, jurist genoeg, weigerde vandaag opnieuw de pers te woord te staan en verwees naar het bestuur. Enkel symptoombestrijding door het bestuur, maar dit is nog slechts ‘schaak’, het universiteitsbestuur moet er echter voor uitkijken straks niet ‘schaakmat’ te worden gezet.

Het bestuur van de AdeKUS wordt gevormd door: Dr. Ir. Ryan Sidin, voorzitter, K. Goenopawiro MSc, secretaris, Ir. K. Vaseur, lid, Dr. H. Ori, lid, Mw. Mr. H. Djosetiko, lid, R.F. Franklin MSc, lid, Khalid Saboerali BSc, namens de studenten, Alisa Darson-Grant, namens het technisch en administratief personeel en Drs. Leatitia Beek, namens het wetenschappelijk personeel.

[Dit artikel is eerder gepubliceerd op Suriname Stemt.]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter