blog | werkgroep caraïbische letteren

Lezing en interview over Jan Schlechter Duvall

Op zaterdag 4 juni zal Michiel van Kempen een lezing houden over de Indische dichter en beeldend kunstenaar Jan Schlechter Duvall tijdens de Tong Tong Fair in Den Haag. Aansluitend interviewt hij Laurens Vancrevel, uitgever en vriend van Jan Schlechter Duvall.

21_Gevleugeld beest

Jan Schlechter Duvall, Gevleugeld beest, 1961, olieverf op karton.

Fragment uit de tekst die Van Kempen schreef in de zojuist verschenen catalogus Jan Schlechter Duvall; schilderijen, tekeningen en gedichten van een Indo-surrealist:

Mij dunkt dat het werk van Jan Schlechter Duvall niet goed te begrijpen is, voor wie hem essentialistisch wil verstaan. De kern van zijn werken en denken is het samengaan van veel wat traditioneel tegenstrijdig lijkt. Dat betekent dat de lezer of de kijker dus veel tegenkomt wat geen stijl heeft, of wat verwant lijkt te zijn aan geheel tegenstrijdige stijlen, werelden, denkkaders, opvattingen, smaken. Dit wil niet zeggen dat zijn werk geen vorm heeft. Schlechter Duvall is de man van de associatie, niet van de antithese; hij is de denker van het ondefinieerbare, niet van de definitie. In het oude Chinese denken vond hij wat hij zocht: dat de cirkel centraal staat waarin de tegendelen nooit oplossen en altijd zijn opgelost, de cirkel waarin de tegendelen ondefinieerbaar zijn geworden, er bestaat geen punt in een cirkel en dus staan er ook geen punten tegenover elkaar. De magie van het ronde inspireert hem tussen 1964 en 1970 tot een hele reeks gedichten, zoals op 10 april 1966 ‘De geboorte van de beweging’:

Eerst is er de cirkel – en alles is stil
Dan is er de zon – en het is weer stil
Nu loopt de zon weg in de cirkel – en er is niets
Want de zon en de cirkel hebben met elkaar gefluisterd
en pratende zijn zij in elkaar verdwenen
Dat was het begin of de geboorte van de beweging …

 

Plaats: Tong Tong Fair, Malieveld, Den Haag

Datum en tijd: zaterdag 4 juni 2016, 16.00-16.45 uur

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter