blog | werkgroep caraïbische letteren

De Slipper van Maria Bonita

De Slipper van Maria Bonita van L. Ruben en B. van Ogtropis een jeugdboek voor zes jaar en ouder. Het verhaal is fictie en introduceert elementen uit Pernambuco die de lezer zal herkennen in de tentoonstelling: van de maracatu tot het mixen, van de frevo tot graffiti, van J. Borges tot slippers. Doordat het verhaal deels in foto’s verteld wordt, is het goed te volgen voor de allerkleinsten. De foto’s en verhalen brengen de cultuur van Pernambuco de Nederlandse huiskamers en klaslokalen binnen.

De lay-out van de TMJ boeken is altijd origineel en verrassend. De Slipper van Maria Bonita is een boek met twee voorkanten. Een meisjesvoorkant met het verhaal van Maria Bonita. En een jongensvoorkant met het verhaal van Nino Break. Twee helften die – net als slippers – samen een paar vormen.

De meisjeshelft: Maria Bonita, woonachtig in Recife, is een trommelaarster van een maracatu-orkest. Als je de ziel van de maracatu wilt begrijpen moet je naar het platteland, wordt haar aangeraden. Voor de muziek doet ze alles, dus ze gaat. De slippers, door haar goede vriend Derlon voor haar beschilderd, gaan mee. Haar ene slipper verliest ze al snel. Maria Bonita ontmoet in het achterland J.Borges en zoon, nazaten van Mestre Vitalino en poppenmaaksters. Alles wat zij maken heeft een ziel, omdat zij hun eigen ziel erin leggen. Met die wijsheid gaat de trommelaarster terug naar Recife. Dan ontvangt ze van Derlon een mysterieus sms-je.

De jongenshelft: Nino Nação Break is een breakdanser uit Recife. Zijn vrienden zijn – net als hij – creatieve selfmade jongens die uit niets iets weten te maken. Ze zijn bezig een kunstenhonk op te zetten, een plek waar ze kunst maken en verkopen, muziek maken en dansen. Bij de zee verschijnt Iemanjá voor Nino en daarna vindt hij een slipper. Op de slipper is een half gezicht geschilderd. Het gezicht lijkt op de gezichten die de graffiti-kunstenaar Derlon op muren in Recife schildert. Hij stuurt Derlon een sms berichtje met de vraag waar de andere slipper is. Derlon antwoordt dat hij de slippers niet meer heeft. Nino droomt steeds vaker van een onbekend meisje op slippers dat oogt als Iemanjá. Uiteindelijk komt er een tip. Via de sms.

ISBN 9789460222160
192 pagina’s
Prijs € 14.95

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter