blog | werkgroep caraïbische letteren

Het verhaal van een Surinaamse homojongen


Gautam van Henk Krol gaat over de in Suriname geboren homojongen Gautam; dit is zijn ware levensverhaal. De eerste jaren van Gautams leven passeren vrij zorgeloos. Maar als hij negen is, verhuist hij van Suriname naar Nederland, waar zijn Hindoestaanse moeder met een streng-religieuze moslim is hertrouwd.
 
In het huishouden van zijn stiefvader wordt het afzien voor Gautam. Hij ontdekt dat hij op mannen valt, een levensstijl waarvoor in het streng islamitische gezin waar hij nu deel van uitmaakt, bepaald geen plaats is. Ze straffen hem, proberen hem te ‘genezen’. Gautams leven verandert in een hel. Zijn zoektocht naar genegenheid, begrip, een plaats waar hij zichzelf kan zijn, is lang. Homovoorvechter Henk Krol (bekend van de Gay Krant) schreef op basis van gesprekken met Gautam dit aangrijpende boek.
Op 11 september 2001 is Gautam dertien jaar. Thuis staat de televisie aan. De familie kijkt onafgebroken naar herhalingen van beelden die de wereld zouden doen veranderen: vliegtuigen die de Twin Towers invliegen en mensen die uit de ramen hun gruwelijke dood tegemoet springen. Voortdurend krijsen stiefvader, moeder, broers en bezoek opgetogen ‘Allahoe akbar!’ God is de grootste. Er wordt die dag uit dankbaarheid niet vijf, maar twintig keer tot Allah gebeden. De haat wordt nog verder aangewakkerd door opruiende videobanden die Muhammed bijna dagelijks van een obscuur postorderbedrijf in het Midden-Oosten ontvangt.
Nadat hij door zijn stiefvader en broers zwaar is mishandeld, omdat hij het geloof niet aanhangt en ook nog eens homoseksueel blijkt te zijn, ontdekt Gautam dat zijn moeder hem keihard laat vallen. Terwijl hij in elkaar wordt geslagen, scandeert ze: “De duivel verdrijf je met ijzer!” Aisa reikt haar man een stalen lepel aan.
Over de gesprekken die hij met de jongen voerde, zegt Henk Krol: “Ze nemen Gautam zelfs mee naar een gebedsgenezer, die hem met zwarte magie van zijn kwalen moest verlossen. Vader en broers dragen handschoenen als ze hem mishandelen. Om niet besmet te raken. De hulpverlening faalt hopeloos. School noch maatschappelijk werk grijpt in. Nadat hij door zijn broer met een vleesmes in de borst is gestoken, wordt Gautam een zwerfkind. Hij slaapt op straat, zelfs het Leger des Heils en jeugdopvang geven niet thuis. En dat allemaal op zijn veertiende verjaardag.”
Als dakloze jongere houdt de vrouwelijk ogende jongen Gautam zich via prostitutie in leven.
‘Het turbulente leven van Gautam, bloedstollend opgetekend door Henk Krol. Een absolute aanrader’ – Boris Dittrich; ‘Een aangrijpend levensverhaal dat weer eens aantoont wat een gevecht het soms is om te kunnen zijn wie je bent’ – Arthur Japin; ‘Sweet sad story van een jonge god; Gautam laat je nooit meer los’ – Gordon.
Gautam Henk Krol
Uitgeverij Van Praag
204p. | paperback | 

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter