blog | werkgroep caraïbische letteren

Meer bekendheid voor fotografie als kunstvorm

door Wytske van Tilburg

Paramaribo – De Surinaamse Fotografen Vereniging (SUFOV) wordt op zondag 29 september twintig jaar. Dit wordt gevierd met een nieuwe expositie genaamd ‘Beauty Trough the Lens’ waarbij meer dan honderd werken worden tentoongesteld. Het voornaamste doel van deze tentoonstelling is om meer bekendheid te werven voor fotografie als kunstvorm. “Fotografie is toch een beetje het ondergeschoven kindje in de kunstwereld. Op kunstbeurzen zie je vaak veel meer beeldhouwwerken of schilderijen”, legt Michel Eriks, voorzitter van de SUFOV, uit.

Professional versus amateur

Surinaamse fotografen hebben moeite om inkomsten te verdienen met hun werk, omdat er veel ‘amateurfotografen’ zijn; mensen die zich professioneel fotograaf noemen, maar dit helemaal niet zijn. “Het beroep wordt erg onderschat. Als je een amateurfotograaf vraagt naar regels over compositie of overbelichting, hebben ze geen idee wat ze moeten antwoorden. Deze amataurfotografen vragen onrealistisch lage prijzen. De prijs van een professionele fotograaf zal hoger zijn, omdat zij meer kennis en ervaring hebben en vaak over betere materialen beschikken. Maar dit verschil in kwaliteit wordt nog te weinig erkend door de mensen”, verklaart Eriks.

Diverse fotografen
In totaal doen er 29 fotografen mee aan de expositie, waarvan elf vrouwen en achttien mannen. Hiervan komen vier fotografen uit Curaçao. Rudi Moeridjan, Richenel Coulour en Tanya Frijmersum zijn enkele namen die tijdens de expositie te zien zijn. De voorzitter benadrukt dat deze fotografen wél een opleiding hebben gevolgd óf tien tot twintig jaar ervaring hebben.

De oudste exposant is André Schoonhoven, hij is zeventig jaar. Don Lau is met zijn vijftien jaar de jongste deelnemer. Hij is pas anderhalf jaar bezig met fotografie en dit is zijn eerste tentoonstelling. “Lau heeft bijzonder veel oog voor detail en weet al goed wat hij doet. Daarom verdient hij zeker een plekje in deze tentoonstelling.

Vriendjespolitiek?
De ingezonden werken moesten vooraf kenbaar worden gemaakt aan een selectiecommissie. Deze bestond uit Henk Defares, Peter Thielen en Richenel Coulour. Opvallend is dat er werken van twee van deze leden tentoon zullen worden gesteld. Namelijk van Thielen en Coulour. Eriks verdedigt deze keuze; “Je mag ten eerste geen oordeel geven over je eigen werk en ten tweede is iedereen bevriend met of kennissen van elkaar in dit wereldje. Van vriendjespolitiek is dus geen sprake.”

Suvof
Op 29 september 1993 werd de Sufov opgericht door Johan Frederik, Ro Tijdmeter en Frank Doelwijt. Inmiddels heeft de vereniging ongeveer honderd leden. Zij heeft als belangrijkste doel om fotografie in Suriname te bevorderen en wil graag dé autoriteit zijn op het gebied van fotografie. Indien nodig is ze ook bereid om fotografen te beoordelen.

De tentoonstelling is gratis te bezichtigen van maandag 30 september tot en met zondag 6 oktober, van 09.00 uur tot 13.00 uur en weer van 18.00 uur tot 21.00 uur, in de Congreshal aan het Onafhankelijkheidsplein.

[uit de Ware Tijd, 25/09/2013]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter