blog | werkgroep caraïbische letteren

In memoriam Chris de Beet

Op 28 juli j.l. overleed in Bilthoven de antropoloog Chris de Beet. De Beet was geen man die het moest hebben van zijn flamboyante presentatie, in tegendeel: zijn voordrachten waren in de regel oersaai, voorzover ze al verstaanbaar waren. Maar dat neemt niet weg dat hij belangrijke bijdragen heeft geleverd aan de kennis van de marronculturen van Suriname, en het zijn die studies die uiteindelijk zullen blijven tellen.

Christoffel de Beet (Bunnik, 19 november 1944 – Bilthoven, 28 juli 2011) vervulde na de middelbare school in Wageningen zijn diensttijd in Suriname, wat maakte dat hij voor de rest van zijn leven geboeid raakte door het land en zijn bevolking. Terug in Nederland studeerde hij culturele antropologie bij H.Th. Fischer, J.van Baal en H.U.E. Thoden van Velzen aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Kort na zijn afstuderen in 1972 vertrok hij met zijn partner Miriam Sterman naar Suriname voor een antropologisch veldwerk onder de Matawai, een gemeenschap van Marrons, gevestigd langs een deel van de Saramaca in het binnenland. In 1981 promoveerden zij op dit onderzoek bij Thoden van Velzen met een gezamenlijke dissertatie.

BibliografieAantekeningen over de geschiedenis van de Kwinti en het dagboek van Kraag (1894-1896) (met Miriam Sterman). Utrecht: Rijksuniversiteit Utrecht, Instituut voor Culturele Antropologie, 1980 [Bronnen voor de Studie van Bosneger Samenlevingen, deel 6].

People in Between: The Matawai Maroons of Suriname (met Miriam Sterman). Proefschrift Rijksuniversiteit Utrecht, 1981.

De Saramakaanse vrede van 1762: geselecteerde documenten (met Richard Price). Utrecht: Rijksuniversiteit Utrecht, Instituut voor Culturele Antropologie, 1980 [Bronnen voor de Studie van Bosneger Samenlevingen, deel 8].

De eerste Boni-Oorlog 1765-1778. Utrecht: Rijksuniversiteit Utrecht, Instituut voor Culturele Antropologie, 1984 [Bronnen voor de Studie van Bosneger Samenlevingen, deel 9].

Skrekiboekoe. Boek der verschrikkingen. Visioenen en historische overleveringen van Johannes King. Utrecht: Universiteit Utrecht, Vakgroep Culturele Antropologie, 1995 [Bronnen voor de Studie van Afro-Suriname, deel 17].

‘Oorlog en vrede: Matawai en Saramaka in conflict’, in: Ik ben een haan met een kroon op mijn hoofd; pacificatie en verzet in koloniaal en postkoloniaal Suriname, Peter Meel en Hans Ramsoedh (red.) Amsterdam: Bert Bakker, 2007, pp. 35-54.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter