blog | werkgroep caraïbische letteren
1
 

Papiamentu in Nederlandse grondwet?

Tweede Kamerlid Jan Schinkelshoek (CDA) vindt dat het Papiaments en het Engels in de Grondwet moeten worden opgenomen. Hij vindt het een gemiste kans dat het Nederlandse kabinet deze maand besloot dat er in de Grondwet wel een bepaling komt over de Friese taal, maar niet over de op de BES-eilanden gesproken talen. Ook op de Antillen is hier met verontwaardiging op gereageerd.

Het kabinet wil de positie van het Nederlands waarborgen, nu er in Nederland steeds meer talen worden gesproken. Schinkelshoek opperde vorig jaar al dat ook de positie van het Papiaments en het Engels in de Grondwet geregeld moet worden: “Als je de positie van het Nederlands regelt, moet je ook iets regelen voor de minderheidstalen.” Dat laatste gebeurt wel voor het Fries, maar niet voor het Papiaments en Engels: “Dat zijn straks officiële talen die in delen van Nederland gesproken worden.” Want Bonaire, Sint Eustatius en Saba zijn na de staatkundige vernieuwing onderdeel van Nederland. Raad van State Schinkelshoek vindt het vreemd dat de regering niet aan de BES-eilanden gedacht heeft.

Over de reactie van de Antilliaanse minister Omayra Leeflang, om desnoods een rechtszaak aan te spannen, moet het CDA-Kamerlid een beetje lachen. Hij richt zijn hoop op de Raad van State, ‘een wijs college’, om de regering op de omissie in het voorstel te wijzen. “Het moet in elk geval onderdeel van het debat in de Tweede Kamer worden.” Voor Curaçao, Sint Maarten en Aruba geldt de Nederlandse Grondwet niet en die kunnen dus hun eigen taalbeleid voeren. Maar voor de BES-eilanden is na de ontmanteling van de Antillen Den Haag verantwoordelijk. “De regering moet met hele goede argumenten komen om te rechtvaardigen waarom je Saba, Sint Eustatius en Bonaire niet geeft wat Friesland wel krijgt.”

1 comment to “Papiamentu in Nederlandse grondwet?”

  • Surf naar: ambtenaar.blog.nl/nederlandse-taal-verankerd-in-grondwet
    Misschien heeft het voor u nut om uw mening te laten gelden.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter