blog | werkgroep caraïbische letteren

Jongerentijdschrift opnieuw uitgebracht

Het jongerentijdschrift 4 You-th wordt opnieuw op de markt gebracht. In februari verschijnt het eerste nummer op de middelbare scholen. In 2008 moest het blad stoppen bij gebrek aan financiering. Nu komt het, gesponsord door Fundashon Ban Komuniká en in een totaal nieuwe vorm, opnieuw uit.

Ooit was het blad in groot formaat en twee kleuren te vinden in de bibliotheken, gevangenissen en middelbare scholen op zowel Curaçao als St. Eustatius en Saba. Het blad was toen geschreven in het Papiaments en Engels. Nu is er qua uiterlijk en inhoud veel veranderd. Het blad wordt alleen nog in het Papiaments geschreven en in full-colour gedrukt op A4-formaat. Het doel blijft hetzelfde: een tijdschrift door en voor jongeren, om ervoor te zorgen dat ook jongeren een stem krijgen op het eiland.

Het eerste nummer van 4 You-th heeft het thema Presenta Bos mes, presenteer jezelf. Rubrieken in het blad variëren van een interview met een bekende Curaçaoënaar, een opiniepagina tot een fotoshoot met een jongere. “We willen een hip, creatief en spannend blad maken dat jongeren informeert in hun eigen taal”, zegt Jefka Alberto, die de redactie zal aansturen. De redactie bestaat uit allemaal ‘ambitieuze jongeren’ tussen de 14 en 23 jaar die samen de inhoud van het blad bepalen en verzorgen. “Natuurlijk denk ik wel mee over de invalshoek en over hoe we de verhalen vorm gaan geven”, zegt Alberto. Voor de redactieleden is het meeschrijven een training en opstapje voor een toekomstig beroep in de journalistiek.

“We willen door middel van advertenties ervoor zorgen dat we een buffer opbouwen. Zo zijn we niet meer helemaal afhankelijk van sponsoring en voorkomen we dat we weer plotseling moeten stoppen door geldgebrek”, zegt Alberto. Het blad zal tien keer per jaar verschijnen en is gratis te krijgen op middelbare scholen en in de bibliotheek. In de toekomst wil 4 You-th ook een website maken in het Engels. Zo kunnen ook jongeren uit St. Eustatius en Saba weer meelezen. “De jongeren op die eilanden zijn nu vaak afhankelijk van Amerikaanse jongerenbladen, maar die vertellen over een totaal andere leefwereld dan op de eilanden. Daarom hopen we snel een website te ontwikkelen waar ook zij zich in kunnen vinden in hun taal.”

[uit Amigoe, 13 januari 2011]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter