blog | werkgroep caraïbische letteren

Persvrijheid Suriname vrij goed

door Eliézer Pross en Ruth Williame

Washington DC – Persvrijheid in Suriname staat op een vrij hoog niveau. Het land bezet momenteel de veertigste plaats op de wereldranglijst voor persvrijheid, samen met landen als Spanje en Frankrijk in Europa en Belize en Dominica in de regio. De status van de pers in Suriname is nu ‘vrij’, in vergelijking met het jaar 2000, toen het land de status van ‘gedeeltelijk vrij’ genoot.

De cijfers zijn gisteren officieel gelanceerd in de Verenigde Staten, waar Dag van de persvrijheid een week lang wordt gevierd. De publicatie is gedaan door de VN-organisatie voor internationale samenwerking inzake opvoeding, wetenschap en cultuur, de Unesco. Finland staat het hoogst genoteerd, terwijl St. Lucia het hoogst genoteerde Caribisch land is. Suriname staat op de negende plaats in de regio en is ongeveer twee procent vooruitgegaan in de afgelopen vijf jaren, met een totaalscore van 23 punten. Nederland staat op de veertiende plaats en de Verenigde Staten staat zeventiende. Er zijn in totaal 196 landen op de lijst, waarvan 68 met vrije pers (35 procent), 65 gedeeltelijk vrij (33 procent) en 33 (32 procent) waar er geen persvrijheid is. Noord-Korea staat het laagst genoteerd.

Karin Karlekar, de hoofdredacteur van het rapport over persvrijheid 2011, zegt dat de situatie in Suriname vrij stabiel is gebleven in vergelijking met de afgelopen jaren. “Suriname is vrij stabiel gebleven, met dezelfde issues die de afgelopen jaren hebben gespeeld. Het enige is dat er wel wat zelfcensuur wordt geconstateerd binnen de media, wat te maken heeft met de verkiezing van Desi Bouterse tot president en negatieve ervaringen met hem in het verleden. Maar de status van persvrijheid in Suriname is ‘vrij’ op de ranglijst, dus het is redelijk goed”, zei Karlekar in gesprek met de Ware Tijd.

Overigens verschillen de ‘ratings’ per organisatie die de meting verricht. Suriname scoort ‘voldoende’ op de World Press Freedom Index van Reporters Without Borders (RWB).
Dat is een non-gouvernementele organisatie die waakt over de persvrijheid in de wereld. Bij de discussie die gisteren in de Amerikaanse ambassade van Suriname werd gevoerd tussen ambassademedewerkers en journalisten, bracht ambassadefunctionaris Susan Ross de jaarlijkse gegevens uit 2010 van RWB aan. De score van vorig jaar brengt Suriname op een 35ste plaats wereldwijd tegenover een 42ste plaats in 2009. Daarmee doet het land het alleszins beter dan buurlanden Guyana (59ste) en Brazilië (58ste). Van Frans-Guyana heeft RWB geen cijfers. Volgens hun cijfers doen in het Caribisch gebied slechts drie landen het beter: Jamaica (25ste), Costa Rica (29ste) en Trinidad & Tobago (30ste).

Het is de eerste keer in de twintigjarige geschiedenis van Wereld Persvrijheidsdag dat de Verenigde Staten als gastland optreedt voor de viering, onder auspiciën van de Unesco en de Verenigde Naties. Er worden zes dagen lang diverse conferenties gehouden in Washington DC en New York van 1 tot 6 mei. 150 journalisten zijn gesponsord door diverse organisaties om mee te doen aan deze toer. In totaal zijn er ongeveer 400 verslaggevers die aanwezig zullen zijn om de diverse activiteiten in Washington en New York bij te wonen.

[uit de Ware Tijd, 03/05/2011]

[Zie ook het commentaar van Nita Ramcharan, klik hier]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter