blog | werkgroep caraïbische letteren

Surinaams-Joodse-verzetsvrouw worstelt met haar Joodse identiteit

Tante Bettina vertelt is een recent uitgekomen novelle van Michal M. Bergen. Het is het verhaal van een harde Surinaams Creools-Joodse vrouw die als een van de eersten reeds voor de Tweede Wereldoorlog naar Amsterdam kwam. De strijd in Suriname in haar familie, de afstamming van slaven en de weggedrukte Joodse identiteit komen daarin aan de orde. Maar ook haar heldhaftige optreden tijdens de oorlog, waarin ze, doordat haar Joodse achtergrond niet werd onderkend, verzetswerk deed en onderduikers in haar huis opnam. Totdat zij verraden, gevangengenomen en gedeporteerd werd. Op wonderbaarlijke wijze overleefde ze ook die verschrikking.

Het verhaal wordt verteld vanuit het gezichtspunt van een eigenzinnige nicht (de ik-figuur), die na de oorlog bij haar komt inwonen en met wie een diepe wrijving ontstaat, welke vele jaren later tot uitbarsting komt. In dit op ware feiten gebaseerde boek over haar tante verwerkt Michal Bergen ook gegevens uit haar eigen leven. Zij was, tot zijn overlijden in 1985, echtgenote van de bekende Duitse muziekproducent Nils Nobach, die werkte met o.a. Cliff Richard, Gilbert Bécaud, Conny Froboess en Salvatore Adamo.

Aan het boek werkten mee Dick le Mair, veelzijdig musicus en componist met wie Michal eerder twee cd’s met liederen en declamaties heeft uitgebracht, en Corine Y. Warnink.

Uitgeverij Mi’akeev, Hoofddorp, isbn 978-90-814172-1-1). Distributeurs JMM en CB

Meer informatie is hier te vinden.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter