blog | werkgroep caraïbische letteren

Tropeninstituut schenkt 2100 foto’s aan Wikipedia

Een opmerkelijk gebaar: het Koninklijk Instituut voor de Tropen heeft circa 2100 foto’s ter beschikking gesteld aan de open source on line-encyclopedie Wikipedia. Ongetwijfeld is Wikipedia de meest geraadpleegde encyclopedie van dit moment, simpelweg omdat de meeste mensen die informatie nazoeken, eerst het internet raadplegen en daar steeds vaker als een van de eerste hits terecht komen bij Wikipedia. De schenking van het KIT betreft historische en moderne foto’s, vele over marronculturen, maar ook over geschiedenis in het algemeen, inheemsen, hindostanen, javanen, migranten, families, individuen, tal van culturele voorwerpen enz. enz. Er zijn foto’s uit de vroege 20ste eeuw en opnamen van belangrijke historische documenten. Alle zijn voorzien van adequate toelichtingen. Omdat de foto’s zijn overgebracht naar Wikimedia Commons zijn ze geplaatst in het publieke domein. Dat betekent dat een ieder die dat wil, op welke plaats ook ter wereld geheel gratis de afbeeldingen kan downloaden voor eigen gebruik, voor powerpointpresentaties, afdrukken in werkstukken, boeken en tijdschriften enz. enz. Je zou dus kunnen zeggen dat beeldmateriaal dat toebehoort aan geen enkele particulier nu is teruggegeven aan de wereldgemeenschap. Een prachtig gebaar!

De Nederlandse editie van Wikiepdia kent nu (17 september, 15.35 uur) 558.686 artikelen, de Engelstalige meer dan 3 miljoen: 3.035.993 om precies te zijn. Er is ook een versie in het Papiamentu (644 artikelen) en een in het Sranan (723 artikelen).

Mogelijk gaat de schenking ook fungeren als smaakmaker voor de grote tentoonstelling over de marrons die dit najaar in het KIT opent. Dat is verder prima. De vraag is nu welke instelling het voorbeeld van het KIT zal volgen. Bij bijvoorbeeld het KITLV is Leiden bevindt zich ook een grote iconografische collectie. Doet het goede voorbeeld goed volgen?

Wie de foto’s wil bekijken kan hier terecht
on 17.09.2009 at 13:50
Tags:

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter