blog | werkgroep caraïbische letteren

‘Lieve Clark, voor altijd bij me’

door Dominique Snip

Amsterdam – “Het laatste wat ik tegen hem zei was: ‘We gaan het boek afmaken.’ Toen ging hij vredig heen”, vertelt Mavis, oudste zus van Clark Accord, het slotmoment van de schrijver, voordat hij woensdagavond omstreeks de klok van tien uur zijn laatste adem uitblies in haar bijzijn, in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis. Accord, die zijn boek Plantage d’Amour niet af heeft kunnen ronden, krijgt een rooms-katholieke uitvaart in Suriname.

“Hij heeft hard gestreden, want hij wilde nog zoveel doen.” Met Mavis had hij een bijzondere, geestelijke en spirituele band. “Ik heb Clark, voordat hij heenging, drie maanden lang verzorgd. Het gaf hem een veilig gevoel tijdens zware momenten.”Een rolmodel en inspirator was hij. Iemand die mensen positief kon empoweren en altijd klaarstond met raad en daad. Een daadkrachtig persoon en doener met veel liefde in zich. Een man met duizend plannen en ideeën, die geen blad voor de mond nam. Zo typeren familieleden en vrienden de schrijver en publicist.

Accord was klaar om energiek het gevecht tegen zijn ziekte, maag -en darmkanker, aan te gaan. Het verdriet en de ontreddering zijn groot. “Clark is een belangrijke, toegevoegde waarde geweest voor de mensheid in het algemeen en de Surinaamse gemeenschap in het bijzonder”, aldus het Landelijk Platform Slavernijverleden. Stichting Aaneen: “Dank voor je betoonde moed. Dank voor jouw inspiratie.” Op een forum wordt hij liefkozend de ‘Prins van Paramaribo’ genoemd, naar zijn bestseller De koningin van Paramaribo (1999).

De condoleances overspoelen Accords Facebookpagina. “Hij was een mooie ziel.” John Leerdam, een goede vriend van de schrijver, zegt in een ‘state of shock’ te zijn geweest, nadat hij het overlijdensbericht ontving. “In de kapel sprak hij zo krachtig. Ik was bang dat iedereen te positief zou denken. Ik was daarom een beetje in de war bij het verlaten van de zaal. Zijn dood is een groot verlies. Ik heb heel veel gehuild.” Jetty Mathurin zegt veel tranen te hebben gelaten. “Het doet me wel wat. Maar hij heeft ons geïnspireerd achtergelaten. Ik hoop dat Mavis de kracht vindt om het boek af te maken.”

Accord was met name bezig met Plantage d’Amour, een boek over zijn in 1836 geboren betovergrootvader. Door zijn slopende ziekte kwam hij echter weinig aan schrijven toe. Een groot deel van het manuscript maakte hij wel af. “Dat boek was zo belangrijk voor hem, maar zijn ziekte wist hem steeds in te halen. Ik heb hem beloofd, dat we het gaan afmaken, waarna hij zijn laatste adem uitblies en vredig heenging.”

Op maandag is in uitvaartcentrum ‘Amsterdam Westgaarde’ een afscheidsdienst. Woensdag vliegt de familie met het stoffelijk overschot naar Suriname. Waar precies is nog niet bekend, maar omdat de schrijver rooms was, wordt het volgens zijn zus zeker een rooms-katholieke begraafplaats. Accord wordt waarschijnlijk in zijn ouderlijk huis aan de Van Idsingastraat in Paramaribo opgebaard. Van daaruit wordt het lichaam naar de kathedraal gebracht en vermoedelijk op vrijdag begraven. Mavis kon het één het ander niet met zekerheid zeggen.

Accord, geboren op 6 maart 1961 te Paramaribo in een gezin van acht kinderen, heeft een bewogen leven achter de rug. Hij vertrok op 17-jarige leeftijd naar Nederland, nadat hij zijn AMS-diploma had gehaald. Jaren later gooide hij hoge ogen als make-up artiest op internationaal gebied. In 1999 verscheen zijn debuutroman en bestseller De koningin van Paramaribo waarvan ruim 120.000 exemplaren zijn verkocht. Het boek over het leven van Maxi Linder beleeft anno 2011 de 30ste druk en kwam in diverse talen uit. In 2000 verscheen naar aanleiding van dit boek een theatermonoloog in samenwerking met John Leerdam, toentertijd directeur van Cosmic Theater. De voorstelling werd zo goed ontvangen dat besloten werd een grote theaterproductie van te maken met speelsters Jetty Mathurin en Manoushka Zegelaar- Breeveld. “Het kostte anderhalf miljoen euro. Alle honderd voorstellingen in Suriname, Nederland en Curaçao waren uitverkocht. Een grandioos succes”, aldus Leerdam.

Jetty Mathurin: “Clark was een jongen van het volk die mensen in zijn boeken aan het woord liet. We gaan hem vreselijk missen.” Anousha Nzume plaatste op zijn Facebook het volgende bericht: “Lieve Clark. Voor altijd bij me. Altijd.”

[uit de Ware Tijd, 14 mei 2011, enigszins bekort]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter