blog | werkgroep caraïbische letteren

Zwarte Vrouwen

door Johan Fretz

Nee, het is echt geen racisme. Deze mensen hebben echt helemaal niks tegen zwarte vrouwen, ze vinden gewoon dat Imanuelle Grives, als pas veroordeelde, geen podium zou mogen krijgen in de media, want daarmee beloon je slecht gedrag (en promoot je drugs!). Maar dat heeft niks met kleur te maken, ze hebben niks tegen andere zwarte vrouwen.

Lunice Heuvel. Foto © Michiel van Kempen


Of, nou ja… Ze trekken Sylvana Simons absoluut niet. Ze hebben echt niets tegen zwarte vrouwen die eloquent en zelfverzekerd hun plek opeisen in het debat. Nee joh, zij vinden gewoon dat Sylvana Simons een vervelende toon aanslaat. Maar met kleur heeft dat niets te maken. Met andere zwarte vrouwen in het debat hebben ze echt geen enkel probleem…
Ok, nou ja, ze houden ook niet zo van Seada Nourhussen en Clarice Gargard, die in prominente media hun scherpe, kritische blik op onze samenleving loslaten. Ja, dat is iets dat talloze witte mannen ook doen, dat klopt, maar toch is dit anders. Wat is er anders? Nou, gewoon, de toon: zo… scherp. Zo… kritisch. Zo… onafhankelijk. Dat wekt irritatie, logisch toch? Maar met kleur heeft dat echt niets te maken. Kom op zeg, dan kun je alles wel racisme noemen. Ik bedoel, ze hebben niks tegen zwarte vrouwen, als die hun mening voor zich houden en bijvoorbeeld een andere rol hebben. Bijvoorbeeld: anderen open en nieuwsgierig interviewen of meningloos het nieuws voorlezen. Kijk, daar zouden ze echt geen problemen mee hebben.
Of, nou ja… Simone Weimans moet niet gaan denken dat ze ook nog meer kan, want als tafeldame van DWDD heeft ze soms wel een heel grote mond. En Giovanca moet wel echt stoppen bij Op1, vinden ze, want daar kunnen ze echt niet meer tegen. Hoe zij daar zit, achter die tafel, belangstellend, open, sprankelend, dat kan dus echt niet. Dat is geen racisme, ze is gewoon nog best onervaren. Ja, ze heeft Vrije Geluiden gepresenteerd, ja, klopt, en die vrouw van WNL, en eigenlijk ook die man van WNL, die moeten inderdaad ook nog behoorlijk groeien, maar die moet je de tijd gunnen joh, dat is anders. Wat daar anders aan is? Tja… Geen idee. Die komen anders over, minder… irritant. Maar met kleur heeft die irritatie niets te maken. Als Giovanca nu gewoon zou zingen! Ze bedoelen maar te zeggen: in muziek vinden ze Giovanca echt goed, toen Sylvana alleen maar over muziek praatte, vonden ze haar ook nog een topper. Dus, dit staat totaal los van kleur, want zwarte vrouwen die muziek maken, daar hebben ze echt niks op tegen…
Nou… Behalve dan bij Glennis Grace… Die schreeuwlelijk, of niet dan, daar kunnen ze echt niet naar luisteren. En waarom is die niet wat nederiger, Jezus! Hallo! Het hoeft toch niet allemaal zo zelfverzekerd, met schijt aan de wereld? Ja, Anouk heeft dat ook inderdaad, schijt aan alles, maar dat is toch net even anders. Wat daar anders aan is? Geen idee, maar ze vinden Anouk gewoon een stuk minder irritant, al zou Anouk wat hen betreft wel iets minder vaak een zwarte man als partner mogen uitkiezen. Niet dat ze iets tegen zwarte mannen hebben, nee joh, ze zijn geen racisten. Ze vonden Humberto Tan heel leuk… Totdat hij… Maar ja, met kleur heeft dat echt niets te maken.

Shout out naar alle zwarte vrouwen, die moedig hun plek opeisen en zich daar niet voor verontschuldigen, jullie worden gezien <3!

[overgenomen van Facebook, 19 februari 2020]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter