blog | werkgroep caraïbische letteren

Zwarte Piet-Debat: Toen en Nu

Het debat rond Zwarte Piet wordt al sinds de jaren 60 gevoerd. Hoe kijken de verschillende generaties terug op hun protest?

Sinterklaasintocht Amsterdam, 1968

Het debat over Zwarte Piet kent een lange aanloop. De eerste protesten werden niet tot nauwelijks opgepikt door de pers en Invloed op het karakter van het feest hadden ze, in ieder geval landelijk, niet. Hoe kijkt een aantal mensen uit deze begingroep terug op hun protest? Wat was de prikkel om in actie te komen en hoe gingen ze om met de reacties? We gaan het gesprek aan met verschillende generaties die zich actief hebben ingezet tegen de figuur Zwarte Piet inclusief een gesprek met onderzoekster Heleen Schols over haar onderzoek naar het Zwarten Pieten-debat. Daarnaast is er een poëtisch optreden en wordt de hernieuwde uitgave van het boek ‘De vrolijkste verjaardag van Sinterklaas’ gepresenteerd.

Met in dit programma onder anderen

Henna Goudzand Nahar, Schrijver van zowel kinderboeken als voor volwassenen, auteur van ‘De vrolijkste verjaardag van Sinterklaas’

Marco Grünbauer, Zoon van Riet Grünbauer, die zich in 1968 stevig uitsprak tegen zwarte piet.
Rahina Hassankhan, Auteur ‘Al is hij zwart als roet!’
Ivette Forster, Directeur Kwaku Summer Festival
Jerry Afriyie, Dichter en oprichter stichting Nederland Wordt Beter
Sunny Bergman, Documentairemaker
Jessica de Abreu, mede-oprichter The Black Archives en bestuurslid van NUC
Heleen Schols, Onderzoeker UvA en auteur ‘Keeping things gezellig’.
Lulu Helder, Auteur ‘Sinterklaasje, Kom maar Binnen Zonder Knecht’ en medeoprichter comité Zwarte Piet – Zwart Verdriet’.
Stokely Dichtman, Dichter en Kick Out Zwarte Piet activist uit Eindhoven.

Locatie: Pakhuis De Zwijger, IJ zaal, Amsterdam
Datum: donderdag 14 november 2019, 20.00 uur

De vrolijkste verjaardag van Sinterklaas van Henna Goudzand en Helen Fermate

Emancipating History: onbekende emancipatie- en protestbewegingen van toen 
De jaren 60, 70 en het begin van de jaren 80 stonden in het teken van activisme, emancipatiebewegingen en protest. Men is vaak bekend met de vrouwenbeweging, de kraakbeweging en de antikernenergiebeweging. Tegelijkertijd stonden die jaren ook in het teken van minder gehoorde vormen van activisme, zoals de zwarte krakersbeweging in Amsterdam Zuidoost, de hongerstaking van Marokkaanse arbeiders en de Zwarte Migranten- en Vluchtelingen- Vrouwenbeweging. Momenteel zien we weer een herleving van activisme, emancipatie- en protestbewegingen. De nieuwe programmareeks Emancipating History van Pakhuis de Zwijger onderzoekt wat we in deze tijd kunnen leren van de voorgaande generaties activisten en emancipatiebewegingen.

Voor een verdediging van de zwarte Zwarte Piet, klik hier door.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter