blog | werkgroep caraïbische letteren

Zwarte columniste krijgt ‘dagelijks’ haatberichten

door Wilfred Takken

Columnist Seada Nourhussen stopt met haar column in Trouw wegens de racistische, haatdragende reacties. In de krant verscheen de mededeling: „De extreme, negatieve en soms racistische reacties op haar columns beperken volgens haar de ruimte om het debat op een volwassen en verdiepende manier te voeren.” Verder meldt de krant dat te veel aandacht naar haar persoon ging, en te weinig naar wat ze schreef.

Aart G. Broek - Verbinding V - www.klasse-oplossingen.nl

foto Aart G. Broek / serie Verbinding, no. 5

Nourhussen wil zelf niet reageren. Hoofdredacteur Cees van der Laan licht toe: „De druk voor haar was zo groot dat ze niet meer in staat was die column te schrijven. Ze gaat tegen onze zin weg. Vanuit een zwarte invalshoek hield zij de witte lezers een spiegel voor, dus wij vonden haar stem in het debat heel belangrijk.” Van der Laan benadrukt dat Nourhussen uit eigen beweging vertrok. De op handen zijnde plannen om het columnistenbestand van Trouw te veranderen, staat daar volgens hem volkomen los van.

Lees hier verder op de website van NRC, 29 november 2018.

Terzake eveneens: Sanne Veldhoven, ‘Columnisten Seada Nourhussen (Trouw) en Clarice Gargard (NRC) nemen stappen vanwege racistische reacties’, de Volkskrant, 29 november 2018.

Zie ook: Loes Reijmer, ‘Er klopt weinig van het beeld van de internettrol’, de Volkskrant, 30 november 2018.

foto Aart G. Broek / serie Verbinding, no. 17 - www.klasse-oplossingen.nl

foto Aart G. Broek / serie Verbinding, no. 17

 

on 30.11.2018 at 16:11
Tags: /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter