blog | werkgroep caraïbische letteren

Zwampgas en godenpekel

Geweld en vrijheid in Over de gekte van een vrouw
door Persis Bekkering

Wat is de beste seksscène in de literatuur? Zo’n vraag voor krantenrubrieken en huisfeestjes met culturele mensen; het antwoord verraadt altijd net iets te veel over iemands voorkeuren. Iemand vroeg het me laatst toen ik er niet op voorbereid was, we stonden in een nachtclub.

Kennelijk aarzelde ik te lang, want de vraagsteller draaide zich alweer naar anderen toe. Ik had willen vertellen over de eerste keer dat Noenka met haar beste vriendin Gabrielle naar bed gaat, in Over de gekte van een vrouw van Astrid RoemerIn mijn herinnering een erg opwindende scène, een grote ontlading na jaren van haren vlechten, wijn drinken, en bij elkaar in bed liggen.

De vraagsteller kwam weer bij me terug en begon over films, over die beroemde lange seksscène in Nicolas Roegs Don’t Look Now, met shots uit verschillende hoeken en via spiegelsO, dacht ik, dus zo bedoel je die vraag. Het ging hem kennelijk meer om techniek en esthetiek, de knapste seksscène, dan om wat me werkelijk opwarmde.
Lees verder in de Nederlandse Boekengids, 2019, nr. 5.

on 27.09.2019 at 12:35
Tags: /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter