blog | werkgroep caraïbische letteren

ZW ART

door Carry-Ann Tjong-Ayong

Zelden zit ik in een zaal vol zwarte mensen. Het voelt als een warm bad. Wim, mijn trouwe begeleider behoort tot de 1% bakra’s in de zaal. Ik voel mij thuis tussen de Afropeaanse schrijvers van

ZW
ART.

 

Ik heb nog geen enkele van de door hen geschreven boeken gelezen, ken een enkele naam, maar weet bij het eerste verhaal, dat voorgelezen wordt door Olave Nduwanje, zeker, dat mijn boekenmolen binnenkort vol zal staan met nog te lezen boeken.

Anousha Nzume is Russisch-Kameroense. Zij presenteert de avond met flair, professionaliteit en humor en is alert op de opmerkingen uit de zaal. In blokjes van drie of vier introduceert zij de schrijvers aan het publiek, steeds meer vrouwen en één man. Valt het iedereen op, dat de vrouwen mondiger en interessanter zijn in hun commentaar?

Alle schrijvers woonachtig in Nederland en België beheersen het Nederlands en Vlaams uitstekend, ongeacht uit welk deel van Afrika zij of hun voorouders afkomstig zijn. Hun opmerkingen vragen naar meer en terecht rijst de vraag, niet alleen bij mij op, waarom nu pas een dergelijke bundel is verschenen.

Ik verlaat om half elf voldaan de zaal met ZWART en het gratis bijgevoegde Oneworld met interviews in mijn tas. Uit het warme bad de kou in.

(cat, 1 februari 2018, TivoliVredenburg, cloud nine)

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter